Kako je inženjer Microsofta ukrao 10 miliona $ od kompanije prodajom Xbox poklon kartica

Na sudu je inženjer pokušao da tvrdi da je masovna krađa jednostavno bila eksperiment za povećanje prodaje u digitalnoj prodavnici.

Nikola Momčilović
02/07/2021

Volodimir Kvašuk verovatno nije ime koje ste čuli ranije. Da je njegova šema protekla po planu, tako bi i ostalo. Ali sada je u središtu priče Bloomberga koja detaljno opisuje kako je Microsoft bio žrtva digitalne pljačke koju je organizovao sada već bivši inženjer u kompaniji.

Previd u kontroli naloga koji se koriste za testiranje Microsoftovih platnih sistema omogućio je ovom inženjeru da ukrade nešto više od 10 miliona dolara, tako što je tokom dve godine prodavao Xbox poklon kartice za bitkoin.

Sve je počelo kada je Kvašuk otkrio propust na lažnim nalozima koji se koriste za testiranje platnih sistema Microsofta. Inženjeri inače koriste lažne naloge kako bi simulirali kupovine u njihovim digitalnim prodavnicama. Sistem obično ove lažne naloge korišćene za simulaciju označava kao takve i sprečava slanje fizičke robe, ali postojao je propust — sistem je slao digitalna dobra, kao što su 25-cifreni kodovi za Xbox poklon kartice. 

Kvašuk je ovaj problem mogao da prijavi svojim šefovima, ali sa neograničenim besplatnim kodovima na dohvat ruke, inženjer je odlučio da napravi program koji mu je pomagao da automatizuje svoju prevaru i generiše ogroman broj kodova.

Kako je Bloomberg pisao, u početku je Kvašuk generisao pregršt kodova, vrednosti svega 5 ili 10 dolara. Međutim, ubrzo je uvideo da postoji prilika da zaradi ogromne sume novca. Počeo je da prolazi i kroz testerske naloge koji pripadaju njegovim kolegama, kako bi sakrio tragove, automatizujući proces prevare pomoću softvera koji će tužioci kasnije opisati kao softver „stvoren za jednu svrhu i samo jednu namenu: da automatizuje proneveru i omogući prevaru i krađu ogromnih razmera”.

Kvašuk je potencijalne kupce za ove kodove nalazio na raznim kripto berzama, poput Paxful-a, gde ih je prodavao na veliko sa manjim popustom, a ti kupci bi zatim preprodavali kodove. Veb lokacije za pranje novca poput ChipMixer-a pomagale su mu da sakrije svoj trag, a zaradu od kodova koristio je za sve raskošniji način života.

Došao je do tačke u kojoj je njegova šema za pravljenje para bila, prema tužiocima, „direktno odgovorna za globalne oscilacije cena Xbox poklon kartica na tržištima preprodavaca”.

Microsoft je shvatio šta Kvašuk radi nakon što je primetio oštar skok u transakcijama ovih poklon kartica. Otpušten je 2018. godine, a savezni agenti su pretresli njegov dom u julu 2019. Na sudu je Kvašuk pokušao da tvrdi da je masovna krađa jednostavno bila eksperiment za povećanje prodaje u Microsoftovoj digitalnoj prodavnici.

Februara prošle godine Kvašuk je osuđen na 9 godina zatvora za 18 saveznih krivičnih dela, preti mu deportacija nazad u Ukrajinu i moraće da plati odštetu od 8,3 miliona dolara. Trenutno je u zatvoru, a trebalo bi izađe marta 2027. godine. 

Nikola Momčilović

Objavio/la članak.

petak, 2. Jul, 2021.

IT Industrija

🔥 Najčitanije