Kako je Fantasy Roleplay napravio čoveka od mene + Animatorski Game Jam — predavanje i radionica u Novoj Iskri

Predavanje će se održati 18. januara u 18 časova, a dan kasnije u isto vreme počeće dvočasovna radionica koja će se nastaviti tokom naredne dve subote.

Sanja Vatić - 11. Januar, 2018.

Drugo predavanje i prva radionica u okviru FTW! Gaming Hub programa Nove Iskre, nose nazive Kako je Fantasy Roleplay napravio čoveka od mene i Animatorski Game Jam: video igra od štapa i kanapa.

Oba će voditi Uroš Krčadinac, predavač na Departmanu za digitalne umetnosti Fakulteta za medije i komunikacije, kao i stručni saradnik na Seminaru dizajna u Petnici.

Na predavanju će se prisetiti gimnazijskih dana kada je igrao FRP (Fantasy Roleplay, npr. Dungeons and Dragons) na papiru i podeliti s prisutnima kako je to iskustvo kasnije postalo deo njegovog profesionlanog rada. Ili njegovim rečima:

Kada bih pisao softver ili osmišljavao istraživanje, razmišljao bih o tome kako smo menjali D&D pravila i modelovali verovatnoće. Kada bi pravio animacije ili infografike, vraćao bih se na to kako smo crtali i osmišljavali fantazijske junake.

Na ovo će se nadovezati i trodnevna radionica na kojoj će zainteresovani biti u prilici da nauče kako da svoje crteže, skice, fotografije i animacije pretvore u 2D video igru za web.

U prvom delu radionice upoznaće se sa istorijom prvih video igara, 8-bit estetikom i konceptom „sprajtova” (sprites), a svaki polaznik će izabrati svoju tehniku animiranja i kreiranja sprajtova, koje će potom digitalizovati i pretvoriti u računarske formate za sprajtove. Drugi deo će podrazumevati povezivanje tih sprajtova sa programskim kodom uz pomoć tehnologije P5 Play. Na samom kraju, radovi svih polaznika će biti integrisani i objavljeni kao zajednička game platforma u obliku jednostavnog sajta.

Prijave

Predavanje će se održati 18. januara u 18 časova u Novoj Iskri. Dan kasnije u istom prostoru od 18 časova počeće dvočasovna radionica koja će se nastaviti tokom dve subote (20. i 27. januara od 10 do 16 časova). Ulaz na oba događaja je slobodan, s tim da je za prisustvo na radionici potrebno popuniti sledeću formu do 16. januara u ponoć.