Kako je Airbnb prikupio početni kapital uz pomoć "Obama" pahuljica

Airbnb je sjajna stvar. U pitanju je startap koji vam omogućava da iznajmite sobu, stan, vilu na dan ili više, širom sveta. Radi u oba smera – možete iznajmiti smeštaj kada putujete negde ili sami iznajmiti svoj smeštaj drugim korisnicima Airbnb-a. Ovaj servis zaradjuje na proviziji koju uzima od svake transakcije, od 6 do (čak)

Vukašin Stojkov
25/05/2012

Airbnb je sjajna stvar. U pitanju je startap koji vam omogućava da iznajmite sobu, stan, vilu na dan ili više, širom sveta. Radi u oba smera – možete iznajmiti smeštaj kada putujete negde ili sami iznajmiti svoj smeštaj drugim korisnicima Airbnb-a.

Ovaj servis zaradjuje na proviziji koju uzima od svake transakcije, od 6 do (čak) 12 procenata. Zahvaljujući ovakvom modelu i sve većoj popularnosti, Airbnb je tokom podizanja nove runde investicija letos došao do valuacije u visini od 1.3 milijarde dolara.

Ime Airbnb dolazi od ‘bed & breakfast‘ vrste ugostiteljskih objekata i ‘air bed‘ odnosno kreveta na naduvavanje – air bed and breakfast. Tako je kompanija i nastala. Osnivači su za vreme jedne popularne konferencije u San Francisku shvatili da su postojeći tradicionalni smeštaji popunjeni i da to predstavlja poslovnu priliku. Postavili su dušeke na naduvavanje na parket i iznajmljivali ih učesnicima na opšte zadovoljstvo svih.

Airbnb priča ima dosta zanimljivih delova ali je jedan od onih koji je mene najviše fascinirao način na koji su prikupili seed kapital za razvoj kompanije.

Za vreme konvencije američke Demokratske partije 2008. godine kupili su generičke kutije pahuljica i na njih nalepili ilustraciju Baraka Obame, aktuelnog predsedničkog kandidata. Ove pahuljice, Obama-O’s, su prodavali za po 40 dolara i tako prikupili 25.000 dolara inicijalnog kapitala. (Detalje ove priče možete videti na sjajnom blogu Freda Vilsona, poznatog njujorškog VC investitora.)

Više o Airbnb počecima saznajte iz ovog zaista sjajnog predavanja Džoa Gebije, jednog od ko-osnivača i glavnog dizajnera, u kome priča kako su stigli od početne ideje do globalnog biznisa koji vode danas.

Vukašin Stojkov

Objavio/la članak.

petak, 25. Maj, 2012.

IT Industrija

🔥 Najčitanije

Студент

ponedeljak, 4. Jun, 2012.

Јесте моћно, препорука и од мене :)

Slobodan

petak, 25. Maj, 2012.

Odlična priča, jedna od retkih koje odgledam od početka do kraja :)