Kako je Airbnb prikupio početni kapital uz pomoć “Obama” pahuljica

Airbnb je sjajna stvar. U pitanju je startap koji vam omogućava da iznajmite sobu, stan, vilu na dan ili više, širom sveta. Radi u oba smera – možete iznajmiti smeštaj kada putujete negde ili sami iznajmiti svoj smeštaj drugim korisnicima Airbnb-a.

Ovaj servis zaradjuje na proviziji koju uzima od svake transakcije, od 6 do (čak) 12 procenata. Zahvaljujući ovakvom modelu i sve većoj popularnosti, Airbnb je tokom podizanja nove runde investicija letos došao do valuacije u visini od 1.3 milijarde dolara.

Ime Airbnb dolazi od ‘bed & breakfast‘ vrste ugostiteljskih objekata i ‘air bed‘ odnosno kreveta na naduvavanje – air bed and breakfast. Tako je kompanija i nastala. Osnivači su za vreme jedne popularne konferencije u San Francisku shvatili da su postojeći tradicionalni smeštaji popunjeni i da to predstavlja poslovnu priliku. Postavili su dušeke na naduvavanje na parket i iznajmljivali ih učesnicima na opšte zadovoljstvo svih.

Airbnb priča ima dosta zanimljivih delova ali je jedan od onih koji je mene najviše fascinirao način na koji su prikupili seed kapital za razvoj kompanije.

Za vreme konvencije američke Demokratske partije 2008. godine kupili su generičke kutije pahuljica i na njih nalepili ilustraciju Baraka Obame, aktuelnog predsedničkog kandidata. Ove pahuljice, Obama-O’s, su prodavali za po 40 dolara i tako prikupili 25.000 dolara inicijalnog kapitala. (Detalje ove priče možete videti na sjajnom blogu Freda Vilsona, poznatog njujorškog VC investitora.)

Više o Airbnb počecima saznajte iz ovog zaista sjajnog predavanja Džoa Gebije, jednog od ko-osnivača i glavnog dizajnera, u kome priča kako su stigli od početne ideje do globalnog biznisa koji vode danas.

Predstavljamo poslodavca
Zuehlke-mini-1.jpg

Zuhlke

Join our house of engineering

We inspire our customers and turn their visions and ideas into real-life results, applying cross-industry experience and our extensive expertise in business and technology. We combine our knowledge of engineering and IT, opening up new paths for our clients and implementing our projects quickly and reliably. We take responsibility for the products, services, and business models of the digital future.

Vukašin Stojkov

  • Friday, 25. May 2012.

    Odlična priča, jedna od retkih koje odgledam od početka do kraja :)

  • Monday, 4. June 2012.

    Јесте моћно, препорука и од мене :)

  • Šta ti je na umu?
    Dodaj komentar · Pravila diskusije

  • Unesite termine za pretragu