Kako biti 1 od 100 - Techstarsovi saveti za akademce

Još jedan uspešan i produktivan vikend na Startap akademiji je iza nas, ovog puta u znaku Techstarsa, jednog od najboljih svetskih akceleratora. Posebno je značajno dvodnevno druženje sa, ni manje ni više, nego programskim direktorom Techstarsa, Takom Loom. Za one koji nisu učesnici akademije, pokušaćemo da prenesemo osnovne lekcije. Obzirom da je Tak pre pridruživanja

Stefano Deurandi Subotić
19/02/2014

Još jedan uspešan i produktivan vikend na Startap akademiji je iza nas, ovog puta u znaku Techstarsa, jednog od najboljih svetskih akceleratora. Posebno je značajno dvodnevno druženje sa, ni manje ni više, nego programskim direktorom Techstarsa, Takom Loom. Za one koji nisu učesnici akademije, pokušaćemo da prenesemo osnovne lekcije.

Obzirom da je Tak pre pridruživanja Techstars ekipi imao dva svoja startapa, bilo je zanimljivo čuti njegova iskustva. Specifično je i to što je pričao i o svom dvogodišnjem vojnom iskustvu na logističkim operacijama u Koreji i koliko mu je to pomoglo u izgradnji mindeseta za startap svet.

Opet smo imali priliku da čujemo koliko je važno imati kvalitetan tim, ali osim tima i ideje, naglasio nam je da je važno da postoji i realna percepcija tržišta. Kada je pričao o ideji, pričao je o njenoj budućoj vrednosti – važno je da ideja bude dobra, ali ne sada, već tamo gde će biti, jer je normalno da se tokom realizacije ona menja.

Takođe  je akademce savetovao da imaju velike ciljeve, ali da ih ostvaruju korak po korak. Potrebno je da ceo tim zna kuda startap ide i da ekipa ima podsticaj da daje sve od sebe da bi došla do cilja. Uz ovo, bitno je i to da tim voli da uči i da funkcioniše veoma brzo.

Oni koji razmišljaju da se prijave za Techstars treba da znaju da je social proof (preporuka poslovnog anđela ili VCa) veoma važan, kao i razlozi zašto baš Techstars i šta očekujete od programa. Kako Techstars prima 1 od 100 startapa koji se prijave, kriterijumi su im dosta jači nego drugim akceleratorima.

Tak preferira startape koji rešavaju neki veći problem, recimo probleme energetske efikasnosti.

image (8)

Timovi na akademiji su imali 1 na 1 sesije sa Takom, kao i priliku da pičuju svoje ideje, ali i da pokažu dosadašnji progres i da dobiju feedback od Taka, ali i Ivana Vesića, ko-osnivača Vetclouda.  Ako redovno pratite Startit sigurno znate da je Vetcloud prvi startap iz Srbije koji je ušao u Techstars i samim tim lepa motivacija za nas ostale da ga u budućnosti nasledimo.

Timovi imaju još nekoliko dana da rade na svojim startapima, jer nam već sledećeg vikenda dolaze novi zanimljivi gosti sa startap scene i još jedan akcelerator, Launchub.

Stefano Deurandi Subotić

Objavio/la članak.

sreda, 19. Februar, 2014.

IT Industrija

🔥 Najčitanije