Kad se spoje WEB programiranje i mašinstvo: Kako izgleda program smera na Mašincu koji je popunjen već u prvom upisnom roku?

Mašinski fakultet u Beogradu je jedan od malobrojnih fakulteta Univerziteta u Beogradu, koji je već u prvom upisnom roku popunio predviđenu kvotu od  540 budžetskih mesta.

Marija Milutinović - 8. Jul, 2019.

Ove godine brucoši su po prvi put mogli da biraju jedan od dva studijska programa koji su bili u ponudi na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Tradiconalni smer mašinsko inženjerstvo, na koji je upisano 520 brucoša koji se finansiraju iz budžeta Republike Srbije i 83 samofinansirajućih studenta i novi smer informacione tehnologije u mašinstvu, koji će po prvi put pohađati 20 budžetskih i 40 samofinansirajućih akademaca.

Novoosnovani smer privukao je veliku pažnju među studentima, pa se ove godine za ovaj smer prijavilo 134 kandidata, što je više od 2 studenta po jednom otvorenom mestu. Studijski program na ovom smeru trajaće 3 godine, isto kao i na smeru mašinsko inzenjerstvo. Pre uvođenja smera na osnovnim studijama, Mašinski fakultet  je imao poseban modul Mašinstvo i informacione tehnologije na master studijama.

Novi studijski program podrazumeva primenu informaciono-komunikacionih tehnologija u mašinstvu i po tome se razlikuje od drugih IT smerova na ETF-u, FON-u, Matematičkom fakultetu, kaže dekan Mašinskog fakulteta Radivoje Mitrović u izjavi za RTS.

Već u prvoj godini polaznici ovog smera upoznaće se sa predmetima: Programiranje, u okviru kog će raditi na programskom jeziku C i njegovoj primeni u mašinstvu, Osnove računarskih sistema, Primena softvera u osnovama fizike, Uvod u osnove elektrotehnike, ali i mašinskim predmetima kao što su Osnovi mehanike.

U drugoj godini studente novog smera sačekaće i: Osnove operativnih sistema, ali i Računarsko modeliranje mašinskih elemenata. U završnoj godini učiće Baze podataka, Osnove automatskog upravljanja, a među izbornim predmetima moći će da biraju predmete poput Web programiranja u mašinstvu, SAP – napredne informacione tehnologije u mašinstvu… (ceo spisak pogledajte ovde)

Profesor dr Slobodan Lj. Radojević koji će od oktobra brucošima držati kurs iz programiranja smatra da je računarstvo danas primenjivo u svim oblastima i da je kombinovanje računarstva i mašinstva korak ka osposobnjavanju budućih inženjera za razvoj mašinske industrije koja kod nas tek treba da doživi ekspanziju

Mi smo uvođenjem ovog smera želeli da osavremenimo svoj nastavni program i približimo se evropskim trendovima jer je ova oblast u Zapadnoj Evropi veoma razvijena. Mašinstvo u It u primenjuje u mnogim oblastima pre svega u robotici, medicini, automobilskoj industriji… Nama je želja da uvođenjem ovog smera osavremenimo mašinsku industriju i olakšamo mašinskim inženjerima da u Srbiji pronađu posao tako što ćemo u nastavi kombinovati predmete iz oblasti mehanike i računarstva.

Brucoši sa kojima smo razgovarali kažu da su se za ovaj smer odlučili jer žele da spoje dve oblasti koje ih zanimaju – mašinstvo i IT, ali se isto tako i nadaju da će za 3 godine kada budu završili studije uspeti lakše da pronađu posao u zemlji ili inostranstvu.

Iako je ove godine smer privukao pažnju studenata ostaje nam da vidimo kako će se nastava odvijati i kakvo će iskustvo sadašnji brucoši imati na kraju letnjeg semestra. Tačne informacije o detaljima kursa sve do objavljivanja teksta nismo uspeli da dobijemo od uprave fakulteta jer je sve još uvek, barem do početka akademske godine u fazi razvoja.