Kad Parking servis pokuša da se digitalizuje, nastrada aplikacija koja je olakšavala život vozačima

Aplikacije koje rešavaju trenutne probleme vozača u Beogradu prave građani, a Parking servis ne čini previše da olakša korišćenje svojih usluga vozačima.

Dok su tokom karantina u Barseloni napravljeni novi kilometri biciklističkih staza, u srpskoj prestonici dolazi do kompletne reforme sistema parkiranja. Tako smo, prema rečima gradskih čelnika, dobili nasavremeniju opremu za kontrolu nepropisnog parkiranja. Dok oni kriju koliko je to sve koštalo, vozači su se setili da mogu da sakriju svoje tablice kada se nepravilno parkiraju i na taj način prevare Oko sokolovo. 

Oni koji ne posegnu za tom metodom, jedini način da saznaju da li ih je Oko sokolovo „uhvatilo”, odnosno da li im je napisana kazna, jeste da posete sajt tog preduzeća, jer ih kazne više neće čekati na brisačima. Tako je bar predvideo Parking servis, a građani su se opet dosetili da mogu da naprave aplikaciju, koja će ih obavestiti da se broj njihovih registarskih tablica našao na sajtu ovog preduzeća. 

Pitanje je zašto takvu aplikaciju nije napravio sam Parking servis? Možda odgovor leži u tome što su bili zauzeti pravljenjem nove aplikacije, koja na prvi pogled nema nikakve razlike u odnosu na već postojeću. 

U međuvremenu je Parking servis uveo izmene u aplikaciju: 

Parking servis aplikacija će ipak obaveštavati vozače o kaznama, građani obustavili razvoj Parkingkazna.com 

Naime, aplikacija „Start-Stop”, koja je vozačima omogućavala pregled slobodnih parking mesta, kao i lakše i jeftinije plaćanje parkinga po minutu, od septembra neće više raditi. Razlog je taj što na scenu stupa aplikacija „Parking servis”.  

„Preuzmite aplikaciju iz Google Play/App Store prodavnice i dozvolite da vas navodi na najbliža slobodna parking mesta. Plaćajte parkiranje SMS porukom, platnom karticom ili depozitom na samoj aplikaciji. Aplikacija „Parking servis” omogućava plaćanje parkiranja u Beogradu na brz, jednostavan i siguran način. Putem mobilnog telefona moguće je plaćanje parkiranja u garažama i na parkiralištima, u zonama, plaćanje izdatih dnevnih parking karata kao i navođenje do slobodnih parking mesta”, stoji na sajtu ovog preduzeća. 

Na Google Play prodavnici je „”Start-Stop” opisan kao aplikacija za plaćanje parkinga u Beogradu.

„Jednostavan i brz korisnički interfejs za aktivno praćenje i plaćanje efektivnog vremena provedenog na parkingu. Pravo na korišćenje aplikacije Start-Stop mogu imati samo korisnici koji su sklopili ugovor sa JKP Parking servis-Beograd.” Link koji je vodio do više infomacija više nije aktivan.  

Korisnici se s pravom pitaju čemu nova aplikacija, ako je stara bila dobra i korisna? To pitanje smo i mi postavili Parking servisu, ali nam do objave odgovori nisu stigli. Takođe nas je zanimalo i zašto se korisnicima, koji plaćaju karticama, naplaćuje provizija od 10 dinara. 

Predstavljamo poslodavca
MDCS-logo-1-1.png

Microsoft Development Center Serbia (MDCS)

We believe in people

Microsoft’s mission is to empower every person and organization on the planet to achieve more. This is what inspires us to learn and grow every day. MDCS is created with a mission to take an active part in conception of novel Microsoft technologies by hiring unique local talent from Serbia and to contribute components to some of Microsoft’s premiere and most innovative products. MDCS is becoming widely recognized across Microsoft as a center of excellence for the Big Data and Machine Learning based solutions.

Petar Paunović

Unesite termine za pretragu