Jedan od novih trendova koji je nastao tokom pandemije je telemedicina, što znači da pacijenti ne moraju fizički da posete doktora već mogu da dobiju dijagnozu i savete putem video poziva ili aplikacija. Danas je stigla vest da je njujorška kompanija K Health, platforma za telemedicinu, uzela investiciju od 132 miliona dolara i lansirala svoju aplikaciju K koja omogućava roditeljima onlajn pristup pedijatru.

K Health aplikacija je namenjena za lečenje dece uzrasta od 3 do 17 godina i omogućava korisnicima da se putem nje konsultuju sa lekarima. K Health koristi informacije iz dvadesetogodišnje baze podataka o milionima elektronskih zdravstvenih kartona (uključujući beleške lekara i laboratorijske rezultate) koje je obezbedio Makabi, drugi po veličini izraelski zdravstveni fond, kao i zdravstveni sistemi u SAD-u i Meksiku. Putem veštačke inteligencije, kreiraju se izveštaji o pacijentu koje zatim lekari pregledaju i postavljaju dijagnozu, propisuju terapiju ili upućuju pacijenta na dalje konsultacije.

Tokom pandemije, mnogi pacijenti su morali da čekaju po više sati kako bi ih lekari primili, što je podstaklo potrebu za rešenjem u obliku telemedicine. Međutim, jedno istraživanje je pokazalo da je čak i pre pandemije, devet od deset starijih osoba izjavilo da bi radije ostali u svojim domovima, ističući potrebu za rešenjima zdravstvenog nadzora na daljinu. Stoga, verujemo da će se ovaj trend zadržati i nakon što se pandemija završi.

Izvor: The Machine