Jedna od prvih igara za Amazon Alexu je proizvod novosadskog Eipixa

Path of Discovery: Europa je kreirana posebno za Alexine uređaje kao što je Amazon Echo i igra se uz pomoć glasovnih komandi.

Sanja Vatić - 8. Novembar, 2017.

Pre mesec dana iz Eipix kuhinje izašla je igra Path of Discovery: EuropaOno što je razlikuje od prethodnih igara novosadske ekipe jeste to što je njom Eipix kročio na novu putanju.

Naučno-fantastična igra koja se odvija u međunarodnoj svemirskoj stanici dizajnirana je za Amazonovu Alexu. Pod tim se misli na Alexine uređaje kao što su Amazon Echo, Amazon Echo Dot, Amazon Tap i Amazon Echo Show. Poslednji je jedini uređaj iz ove porodice koji ima displej i ujedno onaj za koji u Eipixu kažu da pruža najbolji doživljaj igre.

To znači da je igra dizajnirana tako da se igra uz pomoć glasovnih komandi, a njena priča se razvija u zavisnosti od izbora koje igrač zadaje glasom.  

Pioniri u novoj oblasti igara

Path of Discovery je ujedno i jedna od prvih igara za Alexu, pa nas je zanimalo odakle Eipix Entertainment u ovom novom segmentu. Mladen Levnaić, vođa tima koji je radio na ovom projektu, tim povodom nam je rekao:

PoD: Europa je jedna od prvih „punokrvnih” igara za Alexu, ali ne i potpuna novost za Eipix. Znanje koje smo stekli radeći na narativnim avanturama višemilionskih tiraža iz Lifeline: Whiteout franšize samo je pretočeno na novu platformu. U svojoj srži je to i dalje igra bazirana na razgranatom narativu, sa korisničkim izborima kao centralnim elementom gejmpleja. Jedino što se razlikuje je medij – umesto teksta, sada koristimo zvuk.

Tim od desetak članova razvoju igre je prišao tako što je ispitao mogućnosti koje mu nudi novi medij. Kako je okruženje novo, susreli su se sa nepostojanjem tuđih iskustava, uspeha i grešaka na kojima bi učili. Takođe, to ih je primoralo da urade istraživanje, oslušnu tržište i želje korisnika.

Ono što je Mladen izdvojio kao najveći izazov jeste to što je Amazon najavio Echo Show uređaj nakon što su počeli sa razvojem igre.

Uključiti ga u igru značilo je rad „u hodu“ i veoma brzo prilagođavanje same igre mogućnostima novog uređaja. To je iziskivalo rad tehničkog tima, ali i crtača koji su u jako kratkom roku morali da prenesu već formiranu atmosferu igre u grafički prikaz. Rokovi su bili zgusnuti, uređaj poptuno nepoznat…

Planovi za dalje

Osim što u Eipixu očekuju da će PoD: Europa postati kamen temeljac na kom će budući developeri zasnivati svoje razmišljanje, Mladen pominje i druge planove:

Očekujemo da PoD: Europa bude početna tačka jedne nove i svestrane saradnje sa Amazonom. Pre svega, svakako, na polju video-igara, ali i u drugim oblastima industrije digitalne zabave.

Kako se radi o tehnologiji koja tek treba da razvije svoj pun potencijal, u budućnosti možemo da očekujemo nove uređaje ovog tipa. Mladen Alexu vidi kao deo industrije igara sa „rastućom interaktivnošću i interkonektivnošću” s kojom treba da drže korak. U skladu s tim u planu je i nastavak Path of Discovery-a.