Jedna od najvećih globalnih zajednica u oblasti veštačke inteligencije od marta počinje sa aktivnostima u Beogradu

Posle Novog Sada i u Beogradu osnovana Al zajednica u želji da promoviše znanja u oblasti veštačke inteligencije.

Marija Milutinović
13/03/2019

Lokalna AI zajednica u Beogradu počinje sa radom od 19.marta, a njeni osnivači veruju da Srbija ima potencijala u ovom domenu, ali da nam nedostaje inicijativa koje će se kvalitetno fokusirati na ovu IT granu. Njihova vizija je da promovišu znanja u ovoj oblasti, primere dobre prakse, kao i inovatore koji su željni da svoje proizvode u oblasti veštačke inteligencije pokažu svetu.

Iako je pokrenuta pre samo nekoliko meseci, lokalna zajednica u Novom Sadu je do sada okupila više od 1000 posetilaca na svojim događajima. U ovoj godini je prema rečima jednog od osnivača AI zajednice Jovana Stojanovića  pored pokretanja Belgrade AI odeljka planirano širenje i na druge gradove regiona.

Kao završnica u ovoj godini planiramo da organizujemo najveću AI konferenciju u regionu, WONDERLAND AI koja će se održati 8. novembra u Beogradu. Cilj nam je da dovedemo svetska imena, organizujemo različite tehničke i biznis-orjentisane radionice.

Potrebno je napraviti razliku između automatizacije procesa i onoga što veštačka inteligencija zaista jeste, jer danas se termin AI koristi prilično olako. Jedan od ciljeva naše organizacije jeste i razdvajanje fikcije od realnosti.

Veštačka inteligencija je nešto o čemu u poslednje vreme zaista mnogo slušamo, razne primene kao i mitovi su nešto što izaziva pažnju ne samo kod IT stručnjaka, već i velikog dela javnosti.

City.AI je najveći svetski AI community koji danas je prisutan u više od 60 gradova sveta i broji preko 280 lokalnih ambasadora koji rade na demokratizaciji znanja u oblasti AI-a. Ono što ovu zajednicu izdvaja od ostalih je što zahvaljujući podršci globalne zajednice mnogi svetski stručnjaci u oblasti veštačke inteligencije dolaze na lokalne događaje, kaže jedna od osnivačica Belgrade AI zajednice Jovana Vukićević

Misija naše lokalne zajednice je demokratizacija znanja u oblasti AI-a, širenje i promocija inovacija u ovoj oblasti na jedan zanimljiv način. Naš cilj je da prenesemo znanja gde je AI trenutno, da promovišemo sve inovacije i dobre inicijative sa lokala ka globalnom tržištu. Community funkcioniše tako što se otvaraju novi “gradski” odeljci koji imaju za cilj da minimum jednom u tri meseca organizuju događaj na kojem će se pričati o AI-u sa različitih pozicija. Pored usko stručnih stvari želimo da otvorimo i mnoga šira pitanja koja se tiču veštačke inteligencije poput etičnosti, politike o podacima itd.

Pored toga obimnost i snaga mreže koja je izgrađena do sada na globalnom nivou daje nam mogućnost da na naše događaje dovodimo svetski poznata AI imena. Kao kruna rada same zajednice jeste i World AI summit koji svake godine organizujemo u Amsterdamu.

Prvi događaj kojim će početi sa radom zajednica Belgrade AI zakazan je za utorak, 19. mart u Startit Centru Beograd.

Prijave za događaj su besplatne i obavezne putem linka.

Marija Milutinović

Objavio/la članak.

sreda, 13. Mart, 2019.

IT Industrija

🔥 Najčitanije

Petar

četvrtak, 14. Mart, 2019.

Startit je nekada proveravao informacije koje objavljuje. U poslednje vreme samo objavite to što neko priča, bez validiranja verodostojnosti. Ovo nije jedna od najvećih globalnih zajednica u domenu AI, nisu ni blizu tome.