Java istraživanje: IntelliJ najpopularniji, MVC Spring najvoljeniji, Scalu koristi 2% programera

Usput, 74% ispitanika veruje da je po sposobnostima iznad proseka.

U periodu od marta do aprila ove godine, obavljeno je deveto po redu istraživanje RebelLaba o Java alatima i tehnologijama koje trenutno koriste programeri. Dobijene brojke govore o Javinom ekosistemu danas, a pružaju i dobru osnovu za predviđanje smera kojim jezik ide.

Na njihov poziv odazvalo se 2040 softverskih inženjera/ki, od kojih polovina radi na poziciji developera, a slede menadžeri, sistem arhitekte, tech leadovi, zatim i ostali. Oni u proseku imaju 12.2 godine iskustva, najviše ih radi u velikim kompanijama, dok samo 5% radi u startapima — a 1% je nezaposleno.

Ponašanje zajednice programera može uticati na životni vek tehnologije, zato je interesantno napomenuti da čak 53% ispitanika prihvata nove tehnologije tek kada ih tržište proglasi standardom, što ih čini takozvanim “tehnološkim ovcama”.

Zanimljivo da 74% ispitanika sebe smatra boljim programerima od prosečnog softver inženjera. Jedan od mogućih razloga iza ovoga jeste to što, izgleda, rani usvajači smatraju da je to što ranije usvoje novu tehnologiju znak njihovog kvaliteta.

Screen Shot 2016-08-11 at 11.00.51 AM

Na pitanje: “Koji je vaš glavni projekat na kom radite?”, dve trećine je odgovorilo da radi na full-stack web aplikacijama, 18% na back end kodu, a ostatak je podeljen. Mnogi od njih nisu ni radili sa mikroservisnom arhitekturom, ali 42% onih koji jesu, tvrdi da nije mnogo olakšala njihov posao.

Java je ostala dominantan jezik delom zbog JVM-a. Što se tiče ostalih JVM-zasnovanih jezika oni su se pokazali znatno manje zastupljenima, a to su Groovy ili Scala.

scala java

Verzija koju je čak 62% prihvatilo kao primarnu je Java 8, ujedno i poslednja, izašla u martu 2014. godine, a platforma Java EE7.

Na planu razvojnog okruženja desila se mala promena, Eclipse je smaknut sa prvog mesta za 5% i sledi najkorišćeniji IntelliJ IDEA koji koristi 46% ispitnika. NetBeans je i dalje korišćen ali od strane samo 10% developera. Rat se vodi i na polju razvojnih alata, ali Maven ima ubeljivo vođstvo. Ni aplikacioni serveri ne donose mnogo iznenađenja.

Screen Shot 2016-08-11 at 11.03.44 AM

Još jedna od tema oko koje deveoperi vole da se svađaju jeste web framework. Spring MVC je i ove godine najkorišćeniji, ali je interesantno da Spring Boot, pušten pre dve godine, ima dobrih 29% .

Screen Shot 2016-08-11 at 10.49.21 AM

Monopol nad VCS-om ima Git.

Čini se da se zajednica pobunila protiv tradicionalnog načina razvoja, pa 7 od 10 ispitanika izjavjuje da koristi agilni model razvoja, a ne čudi, startapi su prvi u implementaciji agilnog modela.
Screen Shot 2016-08-11 at 11.06.45 AM

Screen Shot 2016-08-11 at 11.11.16 AM

 

Predstavljamo poslodavca
Telesign_logo-1-1.jpg

TeleSign

Connect & Protect Online Experiences

TeleSign povezuje i štiti svoje korisnike uz pomoć sofisticiranih rešenja za utvrđivanje i proveru identiteta internet korisnika. Uz pomoć API, koji omogućuje samu komunikaciju, registraciju korisnika i data insight, mi smo u mogućnosti da rešimo svakodnevne izazove koje naši korisnici imaju povezujući tako njihovu poslovnu stranu sa složenom stranom globalnih telekomunikacija.

Julija Ćirić

Unesite termine za pretragu