Jane Wilde: igra za mobilne platforme iz produkcije beogradskog studija Levelbit

Postoji velika vjerovatnoća da ste se prethodnih dana “navukli” na odličnu igru namjenjenu mobilnim i tablet uređajima (Android i iOS) a da niste ni znali da iza nje stoji tim iz Srbije. Riječ je o igri Jane Wilde u kojoj u Divljem zapadu vodite heroinu u borbi protiv zombija, ludih pasa i mnogih drugih čudovišta koja pokušavaju

Uglješa Erić
05/06/2013

Postoji velika vjerovatnoća da ste se prethodnih dana “navukli” na odličnu igru namjenjenu mobilnim i tablet uređajima (Android i iOS) a da niste ni znali da iza nje stoji tim iz Srbije.

Riječ je o igri Jane Wilde u kojoj u Divljem zapadu vodite heroinu u borbi protiv zombija, ludih pasa i mnogih drugih čudovišta koja pokušavaju da vas na brutalan način liše života.

Levelbit je beogradski game development studio fokusiran na core igre. Ovo znači da im fokus nije široka publika, već “ozbiljniji” igrači. Kako kažu, sve je počelo tako što je postalo neproduktivno da samo igraju igre, pa su odlučili da naprave nešto što će moći i da prodaju, a uz to da rade ono što najviše vole. Čelni ljudi u firmi imaju preko 12 godina iskustva u gejmingu.

Prva igra na kojoj su radili bila je Genesis Rising i to 2007. godine pod okriljem Metamorf studija. Sa firmom Levelbit su debitovali 2012. na iOS tržištu sa igrom  Rise to Fame.

Šerif u kostimu medicinske sestre

jane-wilde

Najnovija igra, koja se u produkciji Levelbita pojavila na tržištu prije par dana, je Jane Wilde. Riječ je o side scrolling shooter igri u kojoj je glavna junakinja atraktivna djevojka koja ima za cilj da spasi Divlji zapad od raznih čudovišta. Igra se prostire kroz 30 nivoa u 5 tematskih cjelina, sa korišćenjem 5 vrsta nadogradivih oružja.

Igra je izašla za iOS i Android, i za kratko vrijeme prikupila velike pohvale u recenzijama na gejming blogovima.

Biznis model je zasnovan na Freemium modelu, gdje je Jane Wilde u potpunosti besplatna, a ukoliko želite da promjenite kostim glavnoj junakinji ili da brže otključate nova oružja i nadogradnje, možete da kupite zlato u igri.

Po statistici na app storu, najviše in game kupovina je imao kostim medicinske sestre.

jane-wilde-kostim-igra

Ako do sada niste instalirali igru, brzo na app store koji koristite i uvjerite se u visok kvalitet izrade i game play-a.

Šta ste naučili kroz produkciju igre?

Rad na igri Jane Wilde je trajao 10 mjeseci i u timu je radilo 10 ljudi. Po riječima kreatora, nisu nailazili na ništa nepoznato jer su prije toga uradili nekoliko projekata. Pitali smo ih za savjet svima onima koji hoće da se bave izradom igara.

Goran je dao savjet oko ideja koje mogu da se realizuju:

Na prvom mestu svi koji počinju treba da slušaju priče i probleme drugih studija koji se bave istom tematikom. Najteže je da napravite prvu igru. Sa njom nemojte da pokušavate da izmislite toplu vodu u početku. Nećete proći bolje od prethodnika koji se uhvate u koštac sa prevelikim izazovom na početku. Probajte da budete u kontaktu sa isksnijim kolegama, nema meste sujeti u game developmentu. Ideja je ništa bez realizacije.

Branislav, koji je na tehničkom aspektu najodgovorniji za igru, dodaje:

Izdata igra i igra u razvoju su veoma daleko jedna od druge. Proces samog izdavanja igre (samostalno ili sa nekim partnerom) nosi svoju vreću problema koja je potpuno drugačija od samog razvoja. Put od tehnički završene igre do izdavanja na tržište nije lak. Tek kad i njega prođete, možete da kažete da se bavite game developmentom.

Planovi za budućnost

Tim u narednom periodu planira da izda još par manjih igara za iOS, a zatim možda neku i za PC tržište. Svim mlađim kolegama poručuju da prate tržište, prilagode svoju ideju trendovima, i kada vide prazan prostor efikasno realizuju ono o čemu sanjaju.

Uglješa Erić

Objavio/la članak.

sreda, 5. Jun, 2013.

IT Industrija

🔥 Najčitanije