Osnovan Zrenjaninski IKT klaster — 20 organizacija za jači IT sektor u ovom gradu

U Zrenjaninu je osnovan IKT klaster koji će raditi na edukaciji budućih IT stručnjaka, a zajedno ćemo raditi na osnaživanju IT zajednice.

Nevenka Rangelov - 30. Decembar, 2016.

Dvadesetak zrenjaninskih organizacija među kojima su škole, fakultet i druge organizacije iz IT i drugih sektora osnovale su Zrenjaninski IKT klaster.

Klaster je osnovan sa ciljem da Zrenjanin u narednih pet godina postane jedan od značajnijih IT centara u Srbiji. Plan je da u tom periodu u ovom gradu bude obučeno 1000 ljudi za rad u sektoru informaciono-komunikacionih tehnologija.

Klaster ima 20 osnivača, po šest iz redova obrazovnih institucija i organizacija koje okupljaju poslovnu zajednicu, i osam IT kompanija koje posluju u Zrenjaninu.

Formiranje klastera je rezultat rada neformalne radne grupe, sastavljene na inicijativu Zrenjaninskog poslovnog kruga, sa idejom donošenja strategije za podršku razvoju zrenjaninskog IT sektora.

Svi članovi novoosnovanog klastera biće angažovani na edukaciji budućih IT stručnjaka.

U Zrenjaninskoj gimnaziji je najavljeno otvaranje IT odeljenja, a na Tehničkom fakultetu Mihailo Pupin nedavno je započeta saradnja sa osnovcima i srednjoškolcima kroz časove programiranja.

Startit Centar u Zrenjaninu

Kao što smo najavili na ovogodišnjem Znam da možemo događaju, jedan od Startit Centara koje otvaramo u narednom periodu biće upravo u Zrenjaninu, početkom 2017. godine.

Startit Centre otvaramo sa ciljem da podržimo i podstaknemo razvoj lokalnih IT zajednica, a Zrenjanin ima veliki broj entuzijasta koji nam u tome mogu pomoći.

Osnivanje WordPress zajednice i IKT klastera u Zrenjaninu su dobar signal da IT zajednica u ovom gradu već postoji, a zajedno ćemo se truditi da je osnažimo.