Ukoliko želite da se izborite za kontrolu nad svojim ličnim podacima i oduzmete je kompanijama, vladama, bolnicama i drugim organizacijama — startap Inrupt će vam možda biti od pomoći.

Inrupt je pokrenuo Tim Berners Li, najpoznatiji kao izumitelj veba, koji trenutno vrši funkciju direktora WWW konzorcijuma (W3C). Ideja iza startapa je da se podaci korisnika čuvaju odvojeno i da se samo najneophodniji dele sa servisima i to samo kada im pristupate.

Ove kolekcije podataka kompanija naziva pod i može im se pristupiti korišćenjem tehnologije za skladištenje podataka Solid, open-source projekat iza koga stoji Inrupt. Tamo možete, na primer, skladištiti podatke o vašem zdravlju i telu, i deliti ih samo sa doktorom kada njegova Solid aplikacija zatraži pristup.

Startap je do sada testirao svoje usluge sa BBC-em, NatWest Bankom, britanskom Nacionalnom zdravstvenom službom, kao i sa flandrijskom Vladom.

U ponedeljak je Enterprise Solid Server, infrastruktura koja stoji iza servisa, otvorena za korišćenje zainteresovanim korisnicima.

„Tehnologije koje danas objavljujemo su komponenta prekopotrebne promene kursa koju internet treba da napravi. Nadamo se da će ovaj novi temelj poverenja i saradnje dovesti do potpuno novih biznis modela od kojih će i korisnici zapravo imati korist”, stoji u izjavi Bernersa Lija.

Ukoliko Inrupt bude opšte prihvaćen, on može predstavljati prekretnicu za internet, piše Cnet. Pomoću njega bismo mogli da se oslobodimo aplikacija i servisa koji skupljaju podatke korisnika kako bi im slali personalizovane reklame. Ono što se izdvaja kao potencijalna negativna posledica je da mnogi besplatni servisi, kao što su e-mail i mape, počnu da naplaćuju korisnicima korišćenje.

Najveći izazov za Inrupt i Solid je da privuku kritičnu masu ljudi, biznisa i drugih organizacija, zatim da servis učine dovoljno lakim za korišćenje kako bi korist bila veća od napora koji treba uložiti u njegovu primenu, i naravno, da osiguraju da ovo ne postane samo još jedan kanal koji se zloupotrebljava.

Inrupt je već počeo da radi na poslednjom problemu, pa je angažovao poznatog stručnjaka za računarsku bezbednost Brusa Šnajera. Takođe, Solid tehnologija je zasnovana na veb standardima, tako da ljudi mogu da ga koriste kroz običan veb-pregledač.