Premijer Izraela je na svom Twitter nalogu napisao da je pričao sa rukovodiocima kompanija koje im dostavljaju vakcine i rekao im da je cilj da dostignu 150.000 vakcinacija dnevno do sledećeg vikenda. Pošto ih je zamolio da isprate ovaj tempo, odgovorili su da veruju da je to moguće.

To znači da bi do 30 dana nakon što postignu ovaj cilj uspeli da daju 4,5 miliona vakcina. Budući da svako mora da primi dve, za mesec dana bi pokrili grupu od 2,25 miliona stanovnika. Ovom brzinom bi Izrael uspeo da vakciniše polovinu od svojih približno devet miliona građana do kraja februara.

Još ranije je njihov ministar zdravlja rekao da će rizične grupe prve primiti vakcine, i da bi do kraja januara svi oni trebalo da budu obezbeđeni.

Premijer je dodao da će nakon završetka prve faze biti potrebno do mesec dana da „završe sa virusom i otvore ekonomiju”.

Kada se već pominje izraelska ekonomija, zanimljivo je da su tehnološke firme ove države imale veoma uspešnu godinu. One su do sada prikupile 9,5 milijardi dolara, što predstavlja rast od 23 odsto u odnosu na 2019, zahvaljujući tome što je kovid-19 stvorio potražnju za inovativnim tehnološkim rešenjima kako bi se prevazišli izazovi nastali pandemijom.

Izrael je najavio i da će od sledećeg meseca zaustaviti praćenje mobilnih telefona zaraženih virusom, osim za one koji odbijaju epidemiološka ispitivanja ili u slučaju naglog skoka novo obolelih.