Iz iskustva kalifornijskog programera: Null je pogrešan izbor tablica za automobil

Null je, znaju svi koji se bave programiranjem, fraza koja se u mnogim programskim jezicima pojavljuje za vrednost koja je nedefinisana ili prazna.

Džozef Tartaro je programer koji nije tražio nevolju koju danas ima „na vratu”. Nije ni slutio šta će mu doneti odluka da 2016. godine izabere tablice za svoj automobil. Null. Izabrao je, iz interne šale sa ženom. I pogrešio je, ispostaviće se.

Naime, null je, znaju svi koji se bave programiranjem, fraza koja se u mnogim programskim jezicima pojavljuje za vrednost koja je nedefinisana ili prazna. Za računar, null je praznina, prenosi Wired.

Džozefa, koji je svoju anegdotu podelio na ovogodišnjem izdanju konferencije Defcon, je odluka o ovakvom izboru tablica dovela do nebrojeno saobraćajnih kazni. Na njegovoj adresi završile su kazne koje su nadmašile vrednost od 12.000 dolara.

Tartaro je isprva bio iznenađen kad mu je kalifornijska policija dozvolila da ima takve tablice. Potom je mislio da će prevariti sistem. Mislio je da neće dobiti niti jednu kaznu, jer će kucanjem null, sistem zapravo prepoznati njegove tablice kao nepostojeće. Međutim, joke is on him. Ovo mu se vratilo kao bumerang.

Već 2017. godine stigli su prvi problemi. Kada je na sajtu hteo da obnovi registraciju, Null je bila nepostojeća oznaka. Sajt mu nije dozvolio da ukuca svoju registraciju, ali je uspeo da preko referentnog broja obavi ovaj posao. To mu nije probudilo značajnu sumnju sve dok nije počelo da mu se puni poštansko sanduče.

Stizale su raznorazne kazne za parkiranje iz gradova u kojima nikada nije ni bio. Naime, kada god policajac u formular za kazne ne bi ukucao tablice, ova kazna bi automatski išla Tartaru. Jednom je dobio dve kazne za različita vozila u razmaku od jednog sata. I ne samo to, stizale su i retroaktivno, za 2014. godinu, kada nije ni imao ove tablice.

Kazne stižu od jedne privatne kompanije koja posreduje u naplaćivanju istih, i kako svedoči, nisu bili previše zainteresovani da mu izađu u susret i reše problem. Ipak, posle brojnih žalbi, uspeo je da smanji iznos kazni na pola. Ipak, iako je dug od 6.000 dolara, za koji nije kriv, i dalje tu, problem je što nove kazne pristižu konstantno.

Kalifornijski odred za motorna vozila kaže da nema ništa sa kaznama, koje dolaze od lokalnih instanci koje se bave naplatom parkinga. Sa njima je sve ok, i Tartaro može da obnovi svoje tablice regularno, uz plaćanje taksi, i oni njegovo vozilo prepoznaju po datoj oznaci. Tartaro ne planira da promeni tablice, dok potpuno ne reši sve kazne.

A Tartara dobro razume i novinar Kristofer Nul (Null), koji tvrdi da mu prezime donosi „stalne greške i glavobolje”, kada mu, recimo, American Express odbija prezime kao nevalidan podatak. „Sam je to tražio”, rekao je Nul komentarišući ovaj slučaj.

Predstavljamo poslodavca
Telesign_logo-1-1.jpg

TeleSign

Connect & Protect Online Experiences

TeleSign povezuje i štiti svoje korisnike uz pomoć sofisticiranih rešenja za utvrđivanje i proveru identiteta internet korisnika. Uz pomoć API, koji omogućuje samu komunikaciju, registraciju korisnika i data insight, mi smo u mogućnosti da rešimo svakodnevne izazove koje naši korisnici imaju povezujući tako njihovu poslovnu stranu sa složenom stranom globalnih telekomunikacija.

Aleksandar Krunić

Unesite termine za pretragu