Usvojite i kulturu, a ne samo reč “agile”

IT Serbia Podcast o suštini agilnog pristupa i o osnovnim vrednostima koje stoje iza agilne organizacione kulture.

U najnovijem IT Serbia podcastu, Nemanja Čedomirović i Miloš Đekić su razgovarali o agilnoj filozofiji uz kratak osvrt na to kako određeni veliki svetski igrači implementiraju agilnu organizacionu kulturu i kakvo je stanje po tom pitanju u Srbiji.

Miloš Đekić nam je objasnio zašto je Srbija pravi predstavnik zemlje u koju je agilna organizaciona kultura došla, ali ne u svojoj punoći. Za sada je to u većini slučajeva situacija gde neki entuzijastični business owner ili project manager uvodi agilne metode i koristi instrumente recimo Scrum pristupa, a imamo i veliki broj primera sertifikacije koja ostaje na formalizmu. Da bi se ovo promenilo, a u cilju “agilnog opismenjavanja” domaće IT industrije, potrebno je za početak o tome razgovarati, u početku opušteno, dok se vrlo brzo treba svojski potruditi da se u domaće kompanije uvede prava agilna kultura.

Agile je pristup koji “radi posao” već godinama, pre svega u razvijenim industrijama poput USA i Zapadne Evrope. Svi su za njega čuli, provlači se svuda, stoji uz maltene svako pominjanje reči “startap”, prosto je postao sveprisutan kada se radi o tehnologiji, inovaciji, razvoju softvera. Nažalost, kao što je slučaj sa mnogim drugim popularnim pojavama, mnogi usvajaju reč i pokoji organizacioni instrument, ali ne i prateći mindset, odnosno mentalitet, koji je neophodan da bi pristup poslu bio zaokružen. Drugim rečima, mnogi jednostavno ne razumeju o čemu se tu zapravo radi.

Emisija pokušava da predstavi suštinu agilnog pristupa, kao i osnovne vrednosti koje stoje iza agilne organizacione kulture. Predstavlja jedan početak razgovora o ovim temama koji teži da podstakne dalju diskusiju, kao i da promoviše nešto što je već odavno standard u zemljama koje su otišle korak, dva dalje u odnosu na zemlje u regionu. Poslušajte je:

Predstavljamo poslodavca
3lateral-logo-1.png

3Lateral

Multidisciplinary team creating digital excellence

3Lateral develops innovative technologies enabling digitization of human motion and appearance at unprecedented level of realism. Our mission is to evolve through exploring abstract landscapes of art and science, exciting new technologies and, most importantly, through nurturing continuous multi-disciplinary communication and company values among our team members.

Tanja Mladenović

Unesite termine za pretragu