IT organizacije: Novi nacrt Zakona o prevozu putnika onemogućava digitalizaciju srpskog društva

Nekoliko IT organizacija odreagovalo je na predlog izmena Zakona o prevozu u drumskom saobraćaju uputivši dopis ministarki Mihajlović.

Osam IT organizacija jutros je ministarki građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture uputilo dopis u kome izražavaju zabrinutost zbog najavljenih izmena Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju.

Kako se navodi u dopisu, predlozi izmena objavljeni su na nekim od foruma taksi udruženja i prema onome što se tamo navodi čini se da se isključuje mogućnost korišćenja savremenih tehnologija u kontekstu prevoza putnika. Drugim rečima, ovim se opredeljenost Vlade Srbije za principe slobodnog tržišta i savremeno poslovanje dovodi u pitanje.

Izmene poput onih koje donose obavezu korišćenja taksimetra, a isključuju opciju određivanja cena putem digitalne aplikacije ili ustanovljavaju obavezu overavanja računa pečatom prevoznika udaljavaju Srbiju od strateški postavljenih ciljeva u oblasti digitalne transformacije društva.

Potpisnici dopisa — Niški klaster naprednih tehnologija, IT klaster Subotica, IKT mreža, Vojvođanski IKT klaster, IT klaster Centralne Srbije, Inicijativa Digitalna Srbija, Zrenjaninski IKT klaster i SEE ICT — ističu i da bi ovakve i slične izmene doprinele ograničavanju konkurencije i dovele u pitanje kvalitet usluga. S tim u vezi, smatraju da država treba da obezbedi fer uslove za sve učesnike na tržištu, ali i omogući postojanje savremenih tehnologija i poslovnih modela.

Verujemo da država treba i da aktivno podrži inovativno poslovanje, nove poslovne modele i transformaciju tržišta i zakona koji ga regulišu uvek imajući u vidu razvoj savremenih tehnologija i potrebe današnjeg korisnika.

U dopisu se primećuje i da je regulisanje drumskog saobraćaja izazov s kojim su se sretale i druge države, kako u razvijenim evropskim zemljama tako i u zemljama regiona.

I pored svih teškoća na koje su naišli, zemlje poput Velike Britanije, Nemačke, ali i Hrvatske i Rumunije, našle su načine da omoguće inovativnim poslovnim modelima da funkcionišu, unapređujući konkurentnost na zadovoljstvo svih strana.

Dodatno, neke od predloženih izmena su u suprotnosti sa digitalizacijom i smanjenjem birokratizacije koja već postoji u zakonodavstvu naše zemlje, poput Zakona o elektronskom dokumetu ili Zakona o privrednim društvima.

Na samom kraju dopisa ministarki je upućen poziv da vrati nacrt zakonskih izmena na razmatranje, s tim da u raspravu bude uključen širi krug zainteresovanih strana. Takođe, potpisnici su ponudili svoje vreme i stručnost kako bi pomogli rad tela koja definišu propise.

Predstavljamo poslodavca
3lateral-logo-1.png

3Lateral

Multidisciplinary team creating digital excellence

3Lateral develops innovative technologies enabling digitization of human motion and appearance at unprecedented level of realism. Our mission is to evolve through exploring abstract landscapes of art and science, exciting new technologies and, most importantly, through nurturing continuous multi-disciplinary communication and company values among our team members.

Sanja Vatić

NAPISAO/la članak     17. jula, 2018.

  • Šta ti je na umu?
    Dodaj komentar · Pravila diskusije

  • Unesite termine za pretragu