Inženjer Facebooka Džordan Eldredž pokrenuo je virtuelni muzej koji sadrži kolekciju od 65.000 skinova, odnosno vizuelnih rešenja čuvenog softvera za preslušavanje muzike Winamp.

Na osnovu kolekcije neprofitne digitalne biblioteke Internet Archive i sopstvene arhive, Eldredž je osmislio pristupačan i jedinstven format virtuelnog muzeja sa kolekcijom od čak 65 hiljada „skinova”. 

Eldredž navodi da još uvek upotpunjuje kolekciju za ovaj autentični projekat i poziva sve koji imaju „skinove” da ih doniraju i tako dodatno obogate muzej namenjen sećanju na vremena kada je interakcija sa tehnologijom bila daleko jednostavnija. 

„Ovo je legendarni trenutak u istoriji internet umetnosti”, ocenio je Eldredž nakon što je predstavio muzej koji pokazuje estetsku vrednost softvera kreiranog pre 23 godine.

Od anime, gejmerskih i sci-fi pa sve do vizuelnih rešenja posvećenih određenim umetnicima, glavnim junacima crtanih filmova, javnim ličnostima, u ovom inovativnom, a povrh svega nostalgičnom virtuelnom muzeju, možete da se „izgubite” na nekoliko sati tražeći „skinove” koji su krajem devedesetih i početkom dvehiljaditih godina krasili Winamp.

Winamp su 1997. godine razvili programeri Džastin Frenkl i Dmitri Boldirev i njihova kompanija Nullsoft. Dve godine kasnije, softver su prodali AOL-u za 80 miliona dolara, dok je Winamp 2014. godine preuzela online platforma Radionomy.