IoT tržište će vredeti 200 milijardi dolara — Uvećanje od 12 puta do 2023. godine

Vrednost tržišta inteligentnih stvari će se tokom narednih godina naglo uvećati zahvaljujući razvoju tržišta senzora, nauke o podacima i rešenjima iz oblasti sajber bezbednosti za IoT sisteme.

Nevenka Rangelov - 13. April, 2017.

Prema nedavno objavljenom izveštaju ReportsnReportsa, očekuje se da će tržište Interneta inteligentnih stvari do 2023. godine dostići vrednost od skoro 200 milijardi dolara. Sadašnja vrednost iznosi oko 16 milijardi tako da se, sudeći po ovim predikcijama, predviđa eksponencijalni rast ovog tržišta u narednih 6 godina.

Od početka razvoja IoT-a do danas, sve veći broj uređaja i stvari je dobijao “pametne dodatke”. Neke procene su da ih je sada oko 6 milijardi, a ovaj broj će tek rasti uzevši u obzir sve više inicijativa za primenu IoT rešenja na naša vozila, kuće i gradsku infrastrukturu.

Senzori i Big Data

Ključnu ulogu u tehnologiji Interneta stvari igraju senzori, koji su zapravo činilac koji “opamećuje” naše uređaje. Sa razvojem nauke o podacima i tehnologija koje nam omogućavaju da mnogo preciznije merimo sve što nam padne na pamet, tržište senzora je eksplodiralo tokom poslednjih nekoliko godina.

Ako se ovakav trend nastavi, senzori će činiti značajan udeo u vrednosti IoT tržišta — sve veći broj kompanija će početi da ih proizvodi, a verovatno je i to da će se tek pojaviti nove vrste senzora koje mere nešto što do sada nisu.

Nauka o podacima

Još jedan činilac tako brzog i naglog rasta ove oblasti jeste i nauka o podacima — Data Science. Sve veći broj pametnih uređaja znači i sve veći broj podataka koji se sakupljaju. Ovi podaci ne vrede mnogo ukoliko se dobro ne iskoriste i interpretiraju, zbog čega je Data Scientist postalo jedno od trenutno najtraženijih zanimanja na svetu. Može se reći da je ova oblast još uvek mlada i da će nas tek sačekati ekspanzija Data Science stručnjaka koji će dati smisao i kontekst ogromnoj količini podataka koji se već sada prikupljaju.

Ova oblast će doneti vrednost IoT tržištu i time što će se sve veći broj aktera uključiti u kreiranje svojih alata i platformi za lakše baratanje podacima (bilo da je u pitanju njihovo skladištenje ili analiza).

IoT i bezbednost

Već smo pisali o tome na koji će način IoT ući u sve sfere naših života, stvarajući tzv. Internet of Everything i baš iz tog razloga treba biti oprezan kada su ove tehnologije u pitanju. Već sada se javljaju brojni problemi u IoT sistemima, a tiču se uglavnom bezbednosti i zaštite privatnosti podataka koji se prikupljaju.

Ovo je još jedan aspekt ove tehnologije koji daje dosta prostora za razvoj, tako da bi trebalo naći adekvatne načine za zaštitu ovih sistema od hakerskih i drugih cyber napada.