iOS Startit meetup u Beogradu — kako prodavati svoje aplikacije, učiti i podučavati razvoj za Apple uređaje

Pridružite se našem prvom okupljanju iOS zajednice 9. aprila u Domu Omladine — teme su izrada uspešnih aplikacija za Store, edukacija developera a na kraju se okupljamo na piću i druženju.

Zoja Kukić
03/04/2015

U četvrtak, 9. aprila od 18h u Domu omladine Beograda organizujemo još jedan Startit Meetup, ovog puta na temu razvoja aplikacije za iOS.

Obrađivaćemo teme manjka developera za ovu platformu i učenja i podučavanja razvoja za iOS, razlika između Jave i Objective C-a i stvari na koje bi developeri koji se prebacuju na drugu tehnologiju trebali obratiti pažnju, te iskustava i lekcija iz prodaje aplikacija na App Storeu.

vacicKako prodavati aplikacije na Storeu

Na skupu će se dakle pričti o tome kako samostalno praviti aplikacije namenjene prodaji na App Storeu, gde će nam svoje iskustvo preneti Aleksandar Vacić, koji je jedan od najiskusnijih srpskih developera iOS aplikacija, gde je do sada plasirao više od 80 proizvoda i izvukao kamaru vrednih iskustva i lekcija.

Dakle — ukoliko razmišljate da u nekom trenutku osmislite i objavite svoju aplikaciju na App Storeu ne smete propustiti ovu prezentaciju.

Kako učiti i podučavati developere za iOS

anticKako je na srpskom tržištu ogromna potražnja za relativno malim brojem iOS devova, pitanje edukacije je i sve aktuelnije. O ovome će nam pričati Mlađan Antić, koji je svoje bogato iskustvo u izradi aplikacija za Apple uređaje prenosio svojim kolegama ali i polaznicima prve iOS Akademije.

Mlađan je prihvatio vrlo izazovan zadatak da od 15 developera sa prethodnim iskustvom u PHPu, Javi i drugim jezicima napravi iOS developere koji će uz ObjectiveC i Xcode praviti smislene proizvode za iPhone i iPad i od skoro i Apple Watch. I to sve uz ful tajm posao.

Iz ovog predavanja ćete između ostalog čuti šta su najčešće “zamke” u podučavanju Objective-C-a i Xcode-a programerima koji nemaju prethodnog iskustva sa ovim alatima, na koje načine ih najbolje možete zaobići, koje trikove i oprobane tehnike možete primeniti.

ObjectiveC (za Java developere)

nemanjaNemanja Maksimović ima 8 godina iskustva u programiranju, pre svega se bavi Javom, a uposlednje vreme se bavi se razvojem mobilnih aplikacija za iOS i Android platformu.

U svojom predavanju će predstaviti ObjectiveC upravo iz vizure Java programera, i komparativnim pristupom će približiti ove tehnologije onima koji znaju jednu od njih a želeli bi da se bave i drugom. Ako se, recimo, bavite razvojem Android aplikacija i želeli biste da se oprobate i sa razvojem iOS proizvoda — ova prezentacija je za vas.

Piće i druženje

Pošto je ovo prvo naše okupljanje iOS zajednice na jednom mestu organizovaćemo i piće i razgovore u neformalnoj atmosferi nakon samog događaja (oko 19:30).

Prijavite se za prisustvo na (besplatnom) događaju koristeći formu ispod:

Zoja Kukić

Objavio/la članak.

petak, 3. April, 2015.

IT Industrija

🔥 Najčitanije

Drasko

utorak, 21. April, 2015.

Ako se dobro secam najavljeno je da ce snimak sa meetup-a biti dostupan online. Kada mozemo da ocekujemo snimak? Pozdrav

Vukašin Stojkov

petak, 10. April, 2015.

@junior: U vezi sa drugim predavanjem, neverovao ili da, promocija tog projekta stvarno nije bio cilj (ako ništa drugo, mesta su rasprodata). Bez obzira, poenta ti je jasna i prihvaćena, hvala ti na direktnom komentaru. Bude Alekovo predavanje onlajn sl. nedelje.

junior

četvrtak, 9. April, 2015.

Aleksandar Vacić je imao sjajno predavanje. Valjda će da bude video uskoro, preporučio bih svakom iOS developeru da odgleda. Ono što ovaj čovek može da vas nauči, uštedeće nekome godine istraživanja. A što se tiče prvog predavanja danas, mogli ste slobodno da stavite veliku reklamu za iOS akademiju i da vrtite slajdove jer svi znamo sami da čitamo. To nije bilo predavanje.

Marko

četvrtak, 9. April, 2015.

"na Storeu"... ? Nekada nekorišćenje srpskih izraza i pravila pismenosti prevazilazi sve granice..

Marko

nedelja, 5. April, 2015.

Epl ima zatvoren ekosistem, bez dobrih namera prema proizvođačima softvera i slobodi korisnika uopšte. Jedino što ih je nateralo da omoguće otključavanje Epl telefona i uređaja za druge izvore aplikacija sem njihove prodavnice, jesu sudske presude u korist korisnika... Da bi se razvijalo, uvode se razna ograničenja na razvojnu platformu, na specijalnom PC hardveru koji i nije specijalan (Mek je PC), a u hardver se ugrađuju maliciozna ogranićenja (nepostojanje USB porta, prepoznavanje "drugih" SSD diskova i isključivanje funkcija sistema sa ne-Epl hardverom). Epl već treću generaciju svojih telefona donosi istu količinu memorije, prodajući u glavnom maglu korisnicima i kupcima uopšte, dok platforma ostaje zatvorena i izolovana, posebno u Evropi, gde se sve od Epla prodaje skuplje nego u USA. Prva Eplova marketinška prisutnost IKADA je počela u Srbiji početkom prodaje Epl telefona i to samo zato što im je opala prodaja i što ih je Samsung (Android ekosistem od hiljada kompanija) prestigao na tržištu SAD i svetskom, već treću godinu za redom.. Da li bi neko hteo da proizvede u Srbiji i proda svoj Epl-kompatibilni uređaj? Naravno neće moći jer to je Epl koji ne dozvoljava. Pa zašto onda tako nešto podržavati?