Novosadski dryTools uzeo 300.000€ investiciju za proizvod koji ubrzava programere

Novosadski dryTools dobio je svoju prvu investiciju — 300.000€ za razvoj svog alata za generisanje koda koji bi trebalo da napiše 80% koda umesto programera

Zoja Kukić
12/03/2016

Novosadski startap drytools je uzeo investiciju od 300.000€ od investicionog fonda South Central Ventures. Ova investicija je najveća do sada objavljena investicija u jedan novosadski startap, najveća pojedinačna investicija za neki tim sa naše Startap akademije, te prva investicija samog SC Venturesa od otvaranja fonda.

Drytools gradi proizvod koji bi trebalo značajno da ubrza razvoj mnogih vrsta aplikacija i rad programera, ali i razvoj domaće startap scene.

Iz autsorsinga u startap

Marko Gaćeša, Duško Vesin i Nikola Milinković su na ideju su došli nakon sopstvenog programersko iskustva u razvoju softverskih proizvoda. Želeli da su da brže razviju svoje projekte, ali ne po cenu kvaliteta.

Njihov alat ‘pametno’ generiše “dosadan” kod koji mora da se iskuca prilikom pravljenja svake aplikacije, kod koji ne donosi biznis vrednost. Tog koda ima dosta, i procena drytoolsa je da će njihov alat moći da napiše do 80% istog i ubrza rad do 4 puta.

marko-gacesaVideli smo da u nekim drugim granama razvoja softvera metodologija model driven developmenta donosi dobre rezultate pa smo odlučili da je primenimo na web i mobile, ali i da odemo korak dalje tako što ćemo sve zapakovati tako da je spremno za korišćenje iz kutije.

Postoje slični proizvodi, ali su oni ili vezani za određeni tech stack ili očekuju od developera da sami implementiraju code template i konkretan način specifikacije applikacije.

Pored osnivačke trojke, koja je prošle godine napustila svoje poslove i otisnula se u preduzetništvo, trenutni tim ima još 4 člana i u planu je dalje proširivanje. Sledeći veliki korak je finalizovanje prve javne verzija proizvoda i sadržaja koji će ga bolje komunicirati javnosti — od sajta do događaja. 

Kako drytools izgleda u praksi?

Tim koji se odluči na korišćenje alata novosadske ekipe umesto da odmah zaroni u pisanje koda prvo počne sa pisanjem specifikacije aplikacije koju žele da naprave u jeziku alata namenjenom za to. Tu specifikaciju zatim koriste kao input za alat i iz njega kao rezultat izadje source code u jednom od trenutno podržanih jezika, a to su — Java, Scala i JavaScript, kao i Swift koji ubrzo stiže. Automatski se kreiraju development okruženje te doker fajlovi sa build i deployment okruženjem.

marko-gacesaTradicionalno, softverske specifikacije proizvoda ili ostaju u glavi tima ili se zapisuju u obliku teksta koji se nakon početka razvoja nikad ne apdejtuje i postaju beskorisne.
U slučaju koriscenja našeg alata specifikacije proizvoda se formalno zapisuju u našem jeziku za specificiranje i uvek su up-to-date pošto je benefit koji se dobija koriscenjem alata veliki.

Developeri su uglavnom skeptični kada je u pitanju generisanje koda, ali Marko, Duško i Nikola su i sami svesni tog problema i tvrde da je dryTools drugačija priča.

marko-gacesaOvo jeste generisanje koda, a skepsa je potpuno na mestu, jer smo i mi sami probali veliki broj alata ovog tipa i bivali više nego razočarani.

Stvar je u tome što je jako teško da se napravi dobar kod generator ali smo se baš zato i odlučili da se posvetimo samo ovom poduhvatu.

Vraćanje zajednici

Danas iz našeg Centra radi ekipa iz startapa Drytools #startuplife #startitcentarindjija

Posted by Startit Centar Indjija on Tuesday, March 1, 2016

drytools je ovu investiciju dobio nakon sjajnog prvog predstavljanja javnosti na prošlogodišnjem Znam da možemo događaju, gde su dobili i veliku podršku i ohrabrenje okupljene zajednice.

Nakon ovoga su u svoju kulturu ‘ugradili’ želju za doprinos daljem razvoju domaćih startapa — već smo pisali da jedan od osnivača drytoolsa, Duško Vesin, pokrenuo Startit Centar u svojoj InđijiPored ovoga, drytools će svakom domaćem startapu u ranoj fazi omogućiti besplatno korišćenje njihovog proizvoda.

Vrednost ovoga leži i u tome što je upravo brzina i dinamičan razvoj proizvoda jedna od ključnih faktora uspeha startapa, a ukoliko želite da iskoristite drytools za razvoj svog startapa javite nam se na [email protected] ili se prijavite za pristup javnoj beti proizvoda.

Zoja Kukić

Objavio/la članak.

subota, 12. Mart, 2016.

IT Industrija

🔥 Najčitanije

ČITAJ JOŠ

Marko

utorak, 26. April, 2016.

Nešto slično ReSharperu?

L

utorak, 15. Mart, 2016.

Bravo DryTools! Bravo SC Ventures!

Nikola

nedelja, 13. Mart, 2016.

Pretpostavljam da gresim, ali nisu li oni samo napravili jos jedan jezik koji se 'kompajlira' u Javu, Scalu ili JavaScript?

JK

subota, 12. Mart, 2016.

Ponosni na vas!

Ivan V.

subota, 12. Mart, 2016.

Bravo momci! Cestitam:)