Internet registar koji upravlja evropskom IP mrežom potrošio zalihe IPv4 adresa

Ono što sada sledi je da mrežni operatori i davaoci sadržaja pređu na internet protokol verzije 6 (IPv6), nadogradnju za IPv4.

Regionalni internet registar RIPE NCC (organizacija koja upravlja IP mrežom Evrope, Bliskog Istoka i Centralne Azije) u čijem vlasništvu je bio jedan od poslednjih blokova adresnog prostora internet protokola verzije 4 (IPv4), objavio je da su dodeljene sve preostale adrese koje odgovaraju IPv4 standardu. U skladu sa ovim standardom je većina IP adresa u svetu, a samim tim i u Srbiji.

Pre osam godina je poslednjih pet blokova adresnog prostora internet protokola verzije 4 predato regionalnim internet registrima — AfriNIC (Afrika), APNIC (Azija/Pacifik), ARIN (Severna Amerika), LACNIC (Latinska Amerika i neka karipska ostrva) i RIPE NCC (Evropa, Bliski Istok i Centralna Azija). Odnosno, potrošnja zaliha IPv4 kao glavnog komunikacionog protokola koji omogućava rad interneta se očekuje već neko vreme usled eksponencijalnog rasta interneta na globalnom nivou (broj korisnika i uređaja koji se povezuju na internet svakodnevno raste, a broj IPv4 adresa se stoga ubrazno smanjivao).

Ono što sada sledi je da mrežni operatori i davaoci sadržaja pređu na internet protokol verzije 6 (IPv6), nadogradnju za IPv4. Za razliku od IPv4 koji koristi 32-bitne adrese i može da podrži 4,3 milijarde uređaja, IPv6 koristi 128-bitne adrese i podržava daleko veći broj uređaja — 2128.

Iako će novi korisnici prelaziti na IPv6 očekuje se da će dva protokola nastaviti da koegzistiraju još decenijama. Takođe, uprkos tome što su zalihe adresa potrošene, iz RIPE NCC-a poručuju da će u narednom periodu nastaviti da prikupljaju IPv4 adrese od organizacija koje više ne posluju ili su zatvorene i dodeljuju ih svojim članovima.

Što se tiče Srbije, Registar nacionalnih internet domena Srbije je od 2013. godine korisnicima .rs i .срб domena omogućio da svoje domene učine vidljivim preko IPv6 protokola i tako se pridružio rastućoj grupi nacionalnih registara koji pružaju ovu mogućnost.

Predstavljamo poslodavca
3lateral-logo-1.png

3Lateral

Multidisciplinary team creating digital excellence

3Lateral develops innovative technologies enabling digitization of human motion and appearance at unprecedented level of realism. Our mission is to evolve through exploring abstract landscapes of art and science, exciting new technologies and, most importantly, through nurturing continuous multi-disciplinary communication and company values among our team members.

Sanja Vatić

  • Šta ti je na umu?
    Dodaj komentar · Pravila diskusije

  • Unesite termine za pretragu