Internet registar koji upravlja evropskom IP mrežom potrošio zalihe IPv4 adresa

Ono što sada sledi je da mrežni operatori i davaoci sadržaja pređu na internet protokol verzije 6 (IPv6), nadogradnju za IPv4.

Sanja Vatić - 26. Novembar, 2019.

Regionalni internet registar RIPE NCC (organizacija koja upravlja IP mrežom Evrope, Bliskog Istoka i Centralne Azije) u čijem vlasništvu je bio jedan od poslednjih blokova adresnog prostora internet protokola verzije 4 (IPv4), objavio je da su dodeljene sve preostale adrese koje odgovaraju IPv4 standardu. U skladu sa ovim standardom je većina IP adresa u svetu, a samim tim i u Srbiji.

Pre osam godina je poslednjih pet blokova adresnog prostora internet protokola verzije 4 predato regionalnim internet registrima — AfriNIC (Afrika), APNIC (Azija/Pacifik), ARIN (Severna Amerika), LACNIC (Latinska Amerika i neka karipska ostrva) i RIPE NCC (Evropa, Bliski Istok i Centralna Azija). Odnosno, potrošnja zaliha IPv4 kao glavnog komunikacionog protokola koji omogućava rad interneta se očekuje već neko vreme usled eksponencijalnog rasta interneta na globalnom nivou (broj korisnika i uređaja koji se povezuju na internet svakodnevno raste, a broj IPv4 adresa se stoga ubrazno smanjivao).

Ono što sada sledi je da mrežni operatori i davaoci sadržaja pređu na internet protokol verzije 6 (IPv6), nadogradnju za IPv4. Za razliku od IPv4 koji koristi 32-bitne adrese i može da podrži 4,3 milijarde uređaja, IPv6 koristi 128-bitne adrese i podržava daleko veći broj uređaja — 2128.

Iako će novi korisnici prelaziti na IPv6 očekuje se da će dva protokola nastaviti da koegzistiraju još decenijama. Takođe, uprkos tome što su zalihe adresa potrošene, iz RIPE NCC-a poručuju da će u narednom periodu nastaviti da prikupljaju IPv4 adrese od organizacija koje više ne posluju ili su zatvorene i dodeljuju ih svojim članovima.

Što se tiče Srbije, Registar nacionalnih internet domena Srbije je od 2013. godine korisnicima .rs i .срб domena omogućio da svoje domene učine vidljivim preko IPv6 protokola i tako se pridružio rastućoj grupi nacionalnih registara koji pružaju ovu mogućnost.