"Inspirisao nas je Vitalikov govor": Timovi iz Srbije na najvećem svetskom ETH idu na pobedu

94 sponzora, 174 izazova, solo učesnici u potrazi za timom i već oformljene ekipe, prenosimo delić atmosfere sa jednog od najdinamičnijih hakatona na svetu.

Startit
05/03/2023

Ove ekskluzivne reportaže podržava Tenderly — vodeća platforma za blockchain programere koja omogućava pravljenje inovativnih web3 proizvoda.

U sklopu našeg pokrivanja ovogodišnje ETHDenver konferencije – najvećeg i najdugotrajnijeg blokčejn događaja – pronašli smo i popričali sa nekoliko ekipa iz Srbije koji učestvuju na hakatonima, što kao takmičari što kao organizatori, i pitali ih da nam prenesu svoje utiske.

Miloš Rujević, Technical PM 

Šta vas je dovelo na konferenciju, šta pravite?

Na konferenciju smo došli pre svega iz želje da se povežemo sa ETH zajednicom i pokažemo šta sve možemo da uradimo.

Naša ekipa pravi QR kod preko kog bilo kojim kriptom možeš da platiš na bilo koji chain a da onaj koji je napravio QR dobije stable coin u količini koja je definisana tokom pravljenja QR koda.

Kakav vam je utisak za sada?

Ovde sve funkcioniše kao decentralizovani sajam, postoje zvanični događaji, ali ima više (i po meni su bolji) side events, npr. The Pit, Hacker House – gde može da se sedne i radi a i upoznaju dobro ljudi. Tu je i Interop Summit – mesto gde možeš da čuješ dobre panele i povežeš se sa ljudima pa makar bio skroz stidljiv.

Za sada je utisak jako dobar, ovo je jedno od većih web3 okupljanja u USA. Do sada u Srbiji nismo imali ništa slično ali mislim da će se to promeniti sa Belgrade Blockchain Week 2023. 

Andrija Raičević, Bizzllet

Šta vas je dovelo na konferenciju, šta pravite?

Pobijedili smo na internom hakatonu u MVP-u koji je kao nagradu pobjednike slao na ETHDenver, i tako smo se zadesili ovdje.

Inspiraciju za ideju smo dobili slušajući Vitalikov govor 2k22 na ETHMexico kad je iznio problem kupovanja više karata i preprodaje, pa smo odlučili da pravimo Zicket, plugin koji koristi zero-knowledge dokaze da omogući kupcima karata za bilo koji event da ostanu potpuno anonimni. Plan je da naš plugin može da se integriše u bilo koju ticketing platformu (npr. Ticketmaster) i da limitira kupovinu karata na jednu po osobi.

Kakvi su vam utisci?

Hakaton je počeo 24. februara i traje do 5. marta, učesnici mogu da rade iz Build Hub-a, zvaničnog venue-a ETHDenvera ili da rade iz okolnih coworking prostora koji pored super atmosfere za rad imaju i super radionice, da ih ne nabrrajamo sada.

Sve u svemu, zadovoljni smo eventom, side workshopovima i generalno Denverom, ali se nadamo da ćemo da pobijedimo jer će nam tada utisak biti još bolji! 

Nenad Vitorović, Tenderly

Kako ste odlučili da postanete sponzori konferencije?

Hakatoni su veoma bitni Tenderly-ju kao kompaniji, budući da je inicijalna ideja oko koje je kompanija formirana nastala upravo kroz učešće osnivača na hakatonima. U skladu s tim, odlučili smo da sponzorišemo hackathon na EthDenver, budući da se tu razvijaju proizvodi bazirani na nekonvencionalnim idejama, koje su preduslov za inovaciju. Naravno, uz novčane nagrade, to je i odlična prilika da izazovemo developere. Želimo da vidimo upotrebu naših alata i servisa na zanimljive načine koje ni sami nismo predvideli. Bili bismo veoma srećni da neki neki od timova kreira budući uspešan startap na temeljima naših izazova!

Kako će izgledati hakaton na kom ste sudije?

Hakaton je započeo 24. februara i traje do 6. marta, kada je ujedno i poslednji dan konferencije. 94 sponzora je ponudilo 174 izazova (challenge). Učesnici mogu da razvijaju projekte koji mogu istovremeno zadovoljavati zahteve do 10 izazova. Pored unapred formiranih i dobro uigranih timova, pojedinici su mogli da pronađu satimce kroz zvanični Discord hakatona i neposrednu komunikaciju u zajedničkom (fizičkom) prostoru, posebno namenjenom za hakaton. Na osnovu preciznih i unapred poznatih kriterijuma ocenjivanja, Tenderly ekipa će odabrati nekoliko projekata koji su uspešno odgovorili na izazov, i naravno oni dobijaju finansijsku nagradu.

Kakav vam je opšti utisak?

Ceo hakaton je dosta ležeran, a organizatori ulažu dosta truda da stvari teku glatko, uprkos neizbežnim poteškoćama, na primer sa nestabilnom internet konekcijom. U takvoj atmosferi ljudi se snalaze, ulaze u razne interakcije, organizuju se prateći i izdvojeni događaji, stalno se o nečemu priča i nešto se dešava. U takvom pomalo haotičnom stanju ideje i kreativnost ne izostaju.

Ove ekskluzivne reportaže podržava Tenderly — vodeća platforma za blockchain programere koja omogućava pravljenje inovativnih web3 proizvoda.

Tenderly pruža podršku inženjerima kroz ceo ciklus pravljenja decentralizovanih proizvoda: od razvoja i testiranja do monitoringa i daljeg unapređenja. Platforma značajno pojednostavljuje razvoj blockchain proizvoda uz pomoć alata za analizu pametnih ugovora, kreiranje test okruženja, notifikacija u realnom vremenu, monitoring i pokretanje sopstvenih node-ova i time smanjuje barijere za ulazak u web3 industriju.

Posebnu zahvalnost dugujemo Mihailu Bjeliću i Bojani Tomić iz Polygona koji su nam pomogli da budemo medijski predstavnici na ovom događaju.

Startit

Objavio/la članak.

nedelja, 5. Mart, 2023.

IT Industrija

🔥 Najčitanije