Ilon Mask lansirao mrežu satelita za internet — da li vlasnik Tesle izbija na čelo tehnološke trke u svemiru?

Zamišljeno je da grupa satelita šalje signal na bilo koju tačku na planeti i tako omogući internet vezu na mestima gde on trenutno nije dostupan.

Sanja Vatić - 24. Maj, 2019.

Juče je sa Vazdušne baze na rtu Kanaveral SpaceX u Zamljinu orbitu lansirao grupu od 60 satelita. Time je napravljen prvi korak ka kreiranju Starlink sistema, mreže satelita koja bi na Zemlju trebalo da donese super-brzi internet. Svaki od satelita ima svoje mesto na putu iznad Zemlje, a danas u toku dana se očekuje da svi uređaji budu uključeni.

Ovi sateliti raketne kompanije Ilona Maska tek su prvi deo sistema koji treba da se pretvori u konstelaciju satelita oko planete Zemlje. Zamišljeno je da ta grupa satelita šalje signal na bilo koju tačku na planeti i tako omogući internet vezu na mestima gde on trenutno nije dostupan.

S druge strane, SpaceX nije jedina kompanija koja lansira satelite u ovu svrhu. Oni sateliti koji trenutno služe za slanje internet signala lete na gotovo 36.000 kilometara iznad Zemlje, uglavnom su vezni za jedno područje i često ne pružaju stabilnu vezu. Za razliku od njih, Maskovi sateliti će ploviti orbitom na visini od 500 do 1.200 kilometara, što bi trebalo da omogući bolju vezu koja će biti u rangu sa kablovskim i optičkim internetom na zemlji. Kako se obećava da će kreirati čitavu mrežu oko planete i leteti većom brzinom, plan je da Starlink učini internet dostupnim i onim delovima sveta koji su trenutno odsečeni od mreže.

Ovih dana se pominju planovi da u narednih pet godina u orbiti bude 2.200 SpaceXovih satelita (mada je bilo i ideja koji su išle do brojke od 12.000), a kako kaže glavni čovek kompanije, ako ova ideja doživi komercijalni uspeh, moći će da finansira ono o čemu sam Mask odavno mašta — putovanje na Mars.

Koliko god Maskovi megalomanski planovi bili (ne)izvesni i (ne)opravdani, na površinu izbijaju mnogo prizemnija pitanja.

Čak i u svemiru vlada trka među tehnološkim kompanijama. Na istoj stazi kao i SpaceX nalazi se još osam kompanija kojima su SAD dale dozvolu da lansira velike grupe satelita u svemir (što je ukupno oko 15.000 satelita). U toj trci učestvuju i OneWeb, Telesat i Blue Origin (iako ova kompanija koju je pokrenuo osnivač Amazona, Džef Bezos, još uvek nema dozvolu za lansiranje). Ipak, od danas Mask izbija u prvi plan. Biti prvi može da bude naročito značajno ako se ispostavi da ne postoji tržište za toliko kompanija koje pružaju usluge internet provajdera iz svemira.

Osim ovoga, postavlja se i pitanje šta će biti sa satelitima koji se pokvare i kako će sve ove kompanije sprečiti pretrpavanje orbite satelitskim otpadom? Kompanije koje se bave lansiranjem satelita već su predstavile neke planove i implementrali rešenja, ali to ne znači da je zabrinutost u javnosti splasnula.