Ilon Mask je imao zaradu od 50 miliona $ mesečno u 2019.

Uporedo kada je Mask imao toliku zaradu, najplaćenija izvršna direktorka zarađivala je 55 miliona dolara godišnje.

U drugom kvartalu 2020. milioni ljudi su ostali bez posla, i konstantno nam pristižu informacije o novim negativnim posledicama po globalnu ekonomiju u drugoj polovini ove i u narednoj godini, sve zbog pandemije. Kada se u istom trenutku pogleda koliko zarađuju čelnici vodećih američkih kompanija, možemo da se zapitamo ‒ da li je i dalje ostvarivanje velikih zarada prema konceptu američkog sna svima nadohvat ruke? Ili COVID-19 ukazuje da nema jasnog, a možda ni pravednog balansa u američkoj ekonomiji?

Prema istraživanju koje je 2018. godine sproveo Economic Policy Institute na uzorku od 350 najvećih američkih firmi, kada se pogleda period od 1978. godine plata za rad na poziciji izvršnog direktora porasla je za 940 odsto, dok je plata prosečnog zaposlenog u istom periodu porasla za 12 odsto.

Da ne idemo u borbu protiv vetrenjača, pogledajmo trenutnu situaciju iz statistike. U ovom trenutku, prema Bloombergovoj listi najplaćenijih izvršnih direktora, izvršni direktor Tesle, Ilon Mask je na prvom mestu sa zaradom od 595 miliona dolara, koja je izražena kroz udele u kompanijama koje vodi. Iza njega se nalazi izvršni direktor Apple-a, Tim Kuk sa 134 miliona dolara, izraženih kroz platu, bonus, deonice i privilegije. Na trećem mestu je izvršni direktor Charter Communications-a, Tom Ratledž koji zaradi oko 117 miliona dolara tokom jedne godine, izraženih kroz platu, bonus, deonice, udele u svojoj kompaniji i privilegije.

Uporedo u periodu kada je Mask imao zaradu od 50 miliona dolara mesečno, najplaćenija izvršna direktorka Lisa Su, koja je na toj poziciji u kompaniji Advanced Micro Devices, ostvarila je toliku zaradu otprilike za 11 meseci rada. 

Pročitaj i: 

„Skali” efekat: Kako je zvezda Dosijea X ohrabrila mnoge mlade žene da se bave STEM studijama

Žene proizvode više od svih industrija u Srbiji, ali ih za taj rad niko ne plaća

Ona je prva na Bloombergovoj listi najplaćenijih izvršnih direktorki, sa godišnjom zaradom od 55 miliona dolara, koja je izražena kroz platu, deonice i udele u svojoj kompaniji. Sefra Kec, izvršna direktorka Oracle-a, zarađuje oko 43 miliona dolara, izraženih kroz udele u svojoj kompaniji. Iza nje se nalazi Merilin Hjuson, izvršna direktora u Lockheed Martin-u, sa zaradom od oko 33 miliona dolara tokom jedne godine, izraženih kroz platu, bonus, privilegije i deonice.

Predstavljamo poslodavca
Telesign_logo-1-1.jpg

TeleSign

Connect & Protect Online Experiences

TeleSign povezuje i štiti svoje korisnike uz pomoć sofisticiranih rešenja za utvrđivanje i proveru identiteta internet korisnika. Uz pomoć API, koji omogućuje samu komunikaciju, registraciju korisnika i data insight, mi smo u mogućnosti da rešimo svakodnevne izazove koje naši korisnici imaju povezujući tako njihovu poslovnu stranu sa složenom stranom globalnih telekomunikacija.

Tomislav Jelesijević

Unesite termine za pretragu