Časopis Fast Company je u članku sa početka godine nazvao kompaniju Lego Apple-om u industriji igračaka. U jednoj rečenici obrazložili su svoje stanovište, opisujući Lego kao “profitabilno čudo vođeno dizajnom, prvorazrednim, intuitivnim, poželjnim hardverom koga za obožavatelje nikada nije dovoljno”.

Najveća zasluga za izradu vrhunskih proizvoda koje vole i deca i odrasli, pripisuje se specijalnom R&D timu unutar kompanije, tzv. Future Lab. Ovaj tim, pored kreiranja novih iskustava u igranju i stvaranju, upustio se u osposobljavanje dece bez udova da pomoću najdražih Lego delova sebi izgrade proteze. U ovom inovativnom poduhvatu podršku im pruža Kolumbijska fondacija za fizičku rehabilitaciju, a na čelu projekta je dizajner kolumbijskog porekla, Karlos Arturo Tores.

Proteza je modularnog karaktera, tako da je (ra)sklapanje i dodavanje različitih delova moguće, što deci otvara prostor za personalizovanje njihovog elektronskog uda. U ovome ulogu igra i motor kompatibilan sa Lego linijom robotizovanih uređaja, Lego Mindstorms, koji od udova pravi delove tela koje je moguće programiranjem menjati. Deo proteze su i mioelektrični senzori koji registruju aktivnost mišića u delu uda na koji se uređaj nadovezuje, sprovodeći signale i kontrolišući pokrete.

Mladi nagrađivani dizajner, Tores, izjavio je da u proizvodu postoji “dobar balans između iskustva igranja i funkcionalnosti”.

Ovo će omogućiti deci da istraže svoju kreativnu stranu, ali i da budu ponosna. Ponekad je funkcionalnost sve što im je potrebno, a ponekad je ono što im treba svemirski brod, kuća za lutke, teleskop, kontrole za video igre ili peraje za plivanje.