Igrač popularne ratne igre War Thunder objavio poverljive vojne dokumente da bi dokazao da je model tenka u igri netačan

Čak i nakon njegovog napora, model tenka neće biti izmenjen.

Nikola Momčilović
20/07/2021

Rasprava oko dizajna tenka u popularnoj video igri War Thunder dovela je do curenja poverljivih vojnih dokumenata koji pokazuju detalje glavnog borbenog tenka britanske vojske, Challenger 2. 

War Thunder je jedna od opsežnijih i popularnijih vojnih igara posvećena vazduhoplovstvu, oklopnim vozilima i mornarici. Ali, prema korisniku koji je sebe na War Thunder forumima nazvao Fear_Naught, developeri u Gaijin Entertainment-u, studiju iza ove popularne masivne višekorisničke onlajn igre (MMO), pogrešili su prilikom dizajniranja britanskog tenka Challenger 2.

Igrač, koji tvrdi da je stvarni komandant tenka Challenger 2 i bivši pripadnik britanske Oklopne službe za istraživanje i razvoj, objavio je poverljive dokumente iz britanske Publikacije o vojnoj opremi, koja je u osnovi bila uputstvo za upotrebu ovog oklopnog vozila. 

Prema UK Defense Journal-u, dokumenti su teško redigovani i bili su označeni sa „UK Restricted“, međutim, te oznake bile su precrtane i dodat je pečat „Neklasifikovano”. Gaijin je, razumljivo, reagovao krajnje oprezno, rekavši da će biti potrebni dokazi o deklasifikaciji ovih dokumenata, kao i dokaz o poreklu, pre nego što se u igri preduzmu bilo kakvi koraci zasnovani na njima.

Ubrzo nakon toga, tehnički moderator na War Thunder forumu je rekao da je Gaijin bio u kontaktu sa Ministarstvom odbrane Ujedinjenog Kraljevstva, koje je studio obavestilo da su dokumenti u stvari poverljivi.

Još uvek nije poznato da li je igrač zapravo komandant tenka ili uopšte pripadnik britanske vojske, iako je, kako primećuje UK Defense Journal, igrač tvrdio da tenk dolazi iz mesta Tidworth, što je zapravo dom Kraljevskog tenkovskog puka, koji upravlja tenkovima Challenger 2. Takođe je moguće da ovo nije čin izdaje u potrazi za boljim iskustvom u video igrama, već samo nesporazum u deklasifikaciji dokumenata.

Ali čak i ako je to bila iskrena greška, ceo incident je fascinantan. Sve počelo zbog spora oko veličine razmaka između glavne konstrukcije kupole i trupa, što možda deluje kao nevažan detalj, ali detalj koji je za ovog igrača bio od velike važnosti. Nažalost, iako su dokumenti validni, neće biti iskorišćeni jer su klasifikovani, tako da tenk Challenger 2 za sada neće videti izmene u igri.

Međutim, čini se da, iako deljenje poverljivih dokumenata može predstavljati kršenje Zakona o službenim tajnama, očigledno da to nije prekršaj zbog kojeg će nalog biti banovan na War Thunder forumima: nalog koji je objavio dokumenta i dalje je važeći i, po svemu sudeći, na dobrom glasu. 

Ovo takođe nije ni prvi put da se tako nešto dogodilo: U svom početnom odgovoru na objavu, tehnički moderator na War Thunder forumu napisao je, „Poslednji put kada je podeljen ovakav dokument za koji se tvrdilo da je „deklasifikovan”, on je u stvari još uvek bio poverljiv i potvrđeno je da nikada nije smeo da se deli”. U tom kontekstu se postavlja pitanje — Koliko puta su ljudi delili poverljive vojne tajne na War Thunder forumima?

Nikola Momčilović

Objavio/la članak.

utorak, 20. Jul, 2021.

IT Industrija

🔥 Najčitanije