I posle 35 godina, još je u vrhu — jezik kome najbrže raste popularnost je C++

Najverovatniji razlog jeste nedavno usvajanje novog standarda C++ 20, najvažnijeg apdejta posle 2011. godine.

Programskom jeziku C++, koji je počeo da se koristi pre 35 godina, najbrže raste popularnost u ovom trenutku, pokazuju rezultati septembarskog istraživanja analitičke kompanije Tiobe Software. Najverovatniji razlog za to, kako se navodi, jeste nedavno usvajanje novog standarda C++ 20, te njegova ključna funkcionalnost — moduli.

Indeks kompanije Tiobe baziran je na statistici pretraga po „programerskim” ključnim rečima na 25 veb pretraživača, uključujući Google, Yahoo i Bing. Kako piše ZDNet, takav sistem nije savršen, ali prikazuje promene u popularnosti jezika na osnovu termina koji interesuju same developere. Takođe, predviđeno je da služi kao smernica za odlučivanje koji jezik je poželjno učiti ili koristiti tokom idućeg projekta.

Prema aktuelnom izveštaju, C++ je četvrti po popularnosti među programerima u ukupnom plasmanu, iza jezika C, Java i Python.

Inače, C++ je nastao 1985. godine, kao superset jezika C, pod prvobitnim nazivom „C sa klasama”. 

Svoj vrhunac dostigao je 2003. godine, kada je udeo pretraga u vezi s tim jezikom bio 17.53 odsto, što ga je postavljalo među tri najpopularnija. Posle te godine, indeks je opadao, pa tako nakon 2005. njegov udeo u pretragama nije uspeo da pređe 10 odsto. Prilikom usvajanja prethodne verzije, 2017. godine, bio je na svega 4.55 odsto, dok je sada u najbržem porastu među svim programskim jezicima.

Microsoft-ov Windows, Mac OSX i Linux programirani su u C++, koji je uz C, okosnica svih poznatih operativnih sistema. 

I danas je u širokoj upotrebi u gejming industriji, kod izrade bankarskih aplikacija i baza podataka, kao i cloud sistema.

Sistemi za iscrtavanje (rendering engines) mnogobrojnih veb pregledača kreirani su u C++, budući da zahtevaju brzo izvršavanje, kako korisnici ne bi predugo čekali da se sadržaj pojavi na ekranu.

Mnoge biblioteke koje su u upotrebi u mašinskom učenju, poput vrlo popularne Tensorflow, koriste ga u svom backend delu, zbog brzine kompleksnih izračunavanja.  

Jezici koji se nalaze na trenutnoj top listi kompanije Tiobe još su i C#, Visual Basic, JavaScript, PHP, R i SQL.

Predstavljamo poslodavca
Telesign_logo-1-1.jpg

TeleSign

Connect & Protect Online Experiences

TeleSign povezuje i štiti svoje korisnike uz pomoć sofisticiranih rešenja za utvrđivanje i proveru identiteta internet korisnika. Uz pomoć API, koji omogućuje samu komunikaciju, registraciju korisnika i data insight, mi smo u mogućnosti da rešimo svakodnevne izazove koje naši korisnici imaju povezujući tako njihovu poslovnu stranu sa složenom stranom globalnih telekomunikacija.

Danko Novović

Unesite termine za pretragu