Huawei-eva zamena Andoridu, HarmonyOS, će raditi na svim pametnim uređajima

Ako ne budemo mogli da koristimo Android, odmah ćemo moći da se prebacimo na naš sistem, najavljivali su iz kompanije ranije.

Huawei je zvanično najavio HarmonyOS, sopstveni operativni sistem za pametne telefone, koji će se u Kini zvati HongmengOS. Kompanija navodi da će ovaj OS moći da se koristi na svim pametnim telefonima, ali i na ostalim pametnim uređajima poput „pametnih zvučnika”.

Bilo je mnogo priče o ovom sistemu, još od kako je Google suspendovao licencu za Android i prekinuo ažuriranja za uređaje ovog kineskog diva, prateći odluku administracije SAD da Huawei stave na tzv. „crnu listu”. Huawei od tada ne krije da radi na svom operativnom sistemu, ali nije poznato u kojoj meri će moći da zameni Android-ov sistem.

U međuvremenu, kako je avgust označen kao datum za reviziju odluke američke administracije o daljim zabranama Huawei-ja, Bloomberg je juče objavio da se ona za sada ipak produžava. 

HarmonyOS će biti korišćen na uređajima sa pametnim ekranima poput televizora kasnije tokom godine, a plan je da u naredne tri godine bude korišćen na mnogim drugim uređajima. Kompanija planira da ga lansira u Kini, pa širi globalno, rečeno je na konferenciji ove kompanije u Donguanu. 

Cilj je da se stvori jedinstveni softver, sa mnogo snage i memorije, koji bi radio na velikom broju najrazličitijih uređaja, jer i sama kompanija proizvodi mnogo: od pametnih zvučnika do pametnih telefona. To što će kontrolisati korisničko iskustvo i kroz hardver i kroz softver može mnogo da pomogne poslovanju ove kompanije.

“Ako ne budemo mogli da koristimo Android, odmah ćemo moći da se prebacimo na naš sistem”, najavljivali su iz kompanije ranije.

Ipak, česta su mišljenja da uspeh neće zavisiti samo od Huawei-ja, već i od developerske podrške. Dakle, u „shopu” moraju da postoje korisne aplikacija i stvari, da bi privlačili korisnike da ih kupuju, i zamene Google-ove, na koje je većina navikla.

Predstavljamo poslodavca
MDCS-logo-1-1.png

Microsoft Development Center Serbia (MDCS)

We believe in people

Microsoft’s mission is to empower every person and organization on the planet to achieve more. This is what inspires us to learn and grow every day. MDCS is created with a mission to take an active part in conception of novel Microsoft technologies by hiring unique local talent from Serbia and to contribute components to some of Microsoft’s premiere and most innovative products. MDCS is becoming widely recognized across Microsoft as a center of excellence for the Big Data and Machine Learning based solutions.

Aleksandar Krunić

Unesite termine za pretragu