Memgraph je startap koji želi da veliku analitiku, do sada dostupnu velikim tech kompanijama, približi raznim industrijama. Tom idejom upeli su da privuku investicije od 6,7 miliona, koju je predvodio M12, Microsoftov venture fond, otkriva Netokracija.  

Memgraph je, kako opisuju njegovi osnivači, Dominik Tomičević i Marko Budiselić, najbrža graf baza podataka na tržištu. Njihov model omogućava graf bazama da pokreću upite i algoritme kako bi otkrili skrivene informacije u podatcima. 

Kako bi dočarali važnost algoritama grafova, osnivači objašnjavaju kako upravo su oni pogon najveim tehnološkim kompanijama. Tako je Google izgrađen na PageRanku koji meri važnost web stranica, Facebookov Social Graph izvodi zaključke o nepoznatim podacima korisnika na osnovu sličnog ponašanja drugih korisnika kako bi im se oglasi plasirali na ispravan način, a Amazon koristi moć algoritama kako bi dostavio preporuke proizvoda u trenutku. 

Kada govorimo o bazama podataka, upravo su graf baze podataka najbrže rastuća kategorija među njima, a njihovo tržište raste 100 odsto iz godine u godinu, pozivaju se osnivači na DB-Engines, kao i na Gartner koji predviđa da će se taj trend nastaviti i u idućim godinama. To je sigurno bio i jedan od razloga zbog kojih je došlo do ove investicije. 

Memgraph može da se koristiti u bilo kom domenu u kome je potrebna analiza podataka u realnom vremenu, a najbolji primeri dolaze iz IT, finansijskog, hemijskog ili energetskog sektora, otkrivaju Marko i Dominik.

Tim se trenutno sastoji od 20 ljudi u Zagrebu i Londonu, a planim i je širenje, na šta će otići dobar deo investicije.