Kompanija Nanobit objavila je da postaje deo švedske Stillfront grupe, svetski poznate gejming kompanije u free-to-play segmentu, prenosi bug.hr.

Transakcija će biti obavljena iz dve tranše. Prvo će Stillfront kupiti 78 odsto udela u zagrebačkoj kompaniji za 100 miliona dolara.

Nakon dve godine, Stillfront će kupiti ostatak udela u Nanobitu po ceni koja će zavisiti od kretanja dobiti pre kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) u finansijskim godinama 2021. i 2022. Ukupan iznos koji će Stillfront platiti na kraju transakcije biće do 148 miliona dolara, što je gotovo milijardu kuna.

Stillfront je vodeća free-to-play kompanija koja okuplja 14 gejming studija širom sveta. Zapošljavaju više od 800 radnika, a glavna tržišta su im SAD, Nemačka, Bliski istok,  Severna Afrika, Francuska i Kanada. Sedište je u Stokholmu.

Nanobit prisutan u 150 zemalja

Nanobit su pre 12 godina u Zagrebu osnovali Alan Sumina i Zoran Vučinić. Danas je Nanobit sa svojim igrama prisutan u više od 150 zemalja sveta, a zapošljava 125 visokoobrazovanih radnika.

Nanobitove igre su preuzete više od 145 miliona puta i na mesečnom nivou ih igra više od 10 miliona aktivnih igrača sa svih kontinenata. Najpopularnije igre su My Story, Hollywood Story i Tabou Stories.

“Industrija mobilnih igara brzo raste i sve se više globalizuje, a ako želimo ostati broj 1, moramo ići napred. Pridruživanjem Stillfront grupi Nanobit dobija dodatni zamah koji će nam omogućiti nastavak rasta, razvoj novih ambicioznih planova i projekata. Sasvim je prirodno, s obzirom da smo u poziciji da možemo birati strateškog partnera, da odaberemo onog koji se uklapa u našu kulturu i dugoročnu viziju. Sve one kvalitete koje negujemo interno – preduzetnički duh, samostalnost i inovativnost, videli smo upravo u vođstvu Stillfront grupe. Veselimo se saradnji s ostalim uspešnim studijima u sastavu Stillfronta, što će dodatno ubrzati razvoj i Nanobita i Stillfront grupe, a naši zaposleni imaće priliku da sarađuju s najboljima iz sveta“, izjavili su Alan Sumina i Zoran Vučinić, prenosi bug.hr.

Nanobit će nastaviti da posluje kao i do sada, ali u vlasništvu Stillfront grupe. Sedište kompanije ostaje u Zagrebu.