Hrvatska kompanija Nanobit prodata švedskom gejmerskom gigantu za oko 148 miliona $

Zagrebački Nanobit postaje deo Stillfront grupe u jednoj od najvećih investicija u istoriji hrvatske ICT industrije.

Kompanija Nanobit objavila je da postaje deo švedske Stillfront grupe, svetski poznate gejming kompanije u free-to-play segmentu, prenosi bug.hr.

Transakcija će biti obavljena iz dve tranše. Prvo će Stillfront kupiti 78 odsto udela u zagrebačkoj kompaniji za 100 miliona dolara.

Nakon dve godine, Stillfront će kupiti ostatak udela u Nanobitu po ceni koja će zavisiti od kretanja dobiti pre kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) u finansijskim godinama 2021. i 2022. Ukupan iznos koji će Stillfront platiti na kraju transakcije biće do 148 miliona dolara, što je gotovo milijardu kuna.

Stillfront je vodeća free-to-play kompanija koja okuplja 14 gejming studija širom sveta. Zapošljavaju više od 800 radnika, a glavna tržišta su im SAD, Nemačka, Bliski istok,  Severna Afrika, Francuska i Kanada. Sedište je u Stokholmu.

Nanobit prisutan u 150 zemalja

Nanobit su pre 12 godina u Zagrebu osnovali Alan Sumina i Zoran Vučinić. Danas je Nanobit sa svojim igrama prisutan u više od 150 zemalja sveta, a zapošljava 125 visokoobrazovanih radnika.

Nanobitove igre su preuzete više od 145 miliona puta i na mesečnom nivou ih igra više od 10 miliona aktivnih igrača sa svih kontinenata. Najpopularnije igre su My Story, Hollywood Story i Tabou Stories.

“Industrija mobilnih igara brzo raste i sve se više globalizuje, a ako želimo ostati broj 1, moramo ići napred. Pridruživanjem Stillfront grupi Nanobit dobija dodatni zamah koji će nam omogućiti nastavak rasta, razvoj novih ambicioznih planova i projekata. Sasvim je prirodno, s obzirom da smo u poziciji da možemo birati strateškog partnera, da odaberemo onog koji se uklapa u našu kulturu i dugoročnu viziju. Sve one kvalitete koje negujemo interno – preduzetnički duh, samostalnost i inovativnost, videli smo upravo u vođstvu Stillfront grupe. Veselimo se saradnji s ostalim uspešnim studijima u sastavu Stillfronta, što će dodatno ubrzati razvoj i Nanobita i Stillfront grupe, a naši zaposleni imaće priliku da sarađuju s najboljima iz sveta“, izjavili su Alan Sumina i Zoran Vučinić, prenosi bug.hr.

Nanobit će nastaviti da posluje kao i do sada, ali u vlasništvu Stillfront grupe. Sedište kompanije ostaje u Zagrebu.

Predstavljamo poslodavca
MDCS-logo-1-1.png

Microsoft Development Center Serbia (MDCS)

We believe in people

Microsoft’s mission is to empower every person and organization on the planet to achieve more. This is what inspires us to learn and grow every day. MDCS is created with a mission to take an active part in conception of novel Microsoft technologies by hiring unique local talent from Serbia and to contribute components to some of Microsoft’s premiere and most innovative products. MDCS is becoming widely recognized across Microsoft as a center of excellence for the Big Data and Machine Learning based solutions.

Borislav Djilas

Unesite termine za pretragu