HR izazovi u IT industriji — Predstavljanje rezultata istraživanja i panel diskusija u beogradskom Startit Centru

Predstavljanje rezultata istraživanja koje je sprovela kompanija FenixHR i panel diskusija na temu upravljanja ljudskim resursima u IT industriji.

Strahinja Krstić - 8. Decembar, 2016.

Priroda poslovanja u oblasti informacionih tehnologija i promena poslovanja u drugim industrijama, dovela je do neophodne transformacije prakse upravljanja ljudskim resursima u novim, ali još uvek nedovoljno istraženim pravcima delovanja.

Situacija rasta IT industrije u Srbiji, zahteva da se ponovo skrene pažnja na upravljanje intelektualnim radnicima i na nagoveštaje za HR profesiju u ovoj industriji.

Kompanija FenixHR bila je motivisana da ispita stavove i mapira izazove sa kojima se susreću stručnjaci iz oblasti ljudskih resursa u organizacijama sa intenzivnom upotrebom znanja i rezultate istraživanja besplatno podeli i prodiskutuje sa IT zajednicom u Srbiji.

Podaci i istraživanje

Ovim radom, kao delom veće studije koja ispituje budućnost HR sektora u IT industriji u Srbiji, ekipa je želela da istraži iskustva HR stručnjaka u radu u IT organizacijama.

Istraživanje je sprovedeno tokom maja i juna 2016. godine i obuhvatilo je niz od šest polustrukturiranih fokus grupa koje je činilo 22 HR stručnjaka koji su trenutno zaposleni u 19 IT organizacija u Srbiji (13 u stranom vlasništvu, 6 u domaćem vlasništvu). Fokus grupe obuhvatale su iskustva HR stručnjaka u radu u IT industriji u Srbiji, njihove trenutne i željene uloge, kao i profesionalne i lične izazove.

Zaključak: HR vs. developeri – (nova) perspektiva

U nastavku je izlistano nekoliko stavova iz svedočenja HR stručnjaka. Treba imati u vidu da ovi stavovi i povezani problemi ne karakterišu sve HR sektore u IT industriji u Srbiji niti predstavljaju krajnje tumačenje realnosti HR sektora u IT industriji.

Kako kažu iz FenixHR-a,

Sandra PrvulovicOvi stavovi imaju za cilj da prošire naše razumevanje kako HR stručnjaci nalaze smisao svoje uloge u „novom“ organizacionom kontekstu i širim društvenim promenama koje ih oblikuju te stoga prepoznaju prilike za dalji razvoj HR profesije u ovoj industriji.

Ispod se nalaze nagoveštaji tema o kojima će se detaljno govoriti i diskutovati na događaju u petak sledeće nedelje.

Premošćivanje jaza između „stare škole“ i „novih“ stilova poslovanja

„Novo“ shvatanje intelektualnog rada koje obuhvata „igru“, „uživanje“ i „strast“ u široj reorganizaciji rada, samo po sebi predstavlja neke nove profesionalne izazove za učesnike u studiji iz sektora HR. Potrebno je obezbediti: fleksibilan raspored, fleksibilna mesta rada i tendenciju ka kombinovanju rada, učenja i zabave u toku rada.

Razumevanje (pot)kulture programera

Razumevanje novog sveta visokotehnološkog intelektualnog rada jeste ogroman zadatak za HR stručnjake koji rade sa zaposlenima u IT industriji, koje skoro svi učesnici vide kao veoma specifičnu grupu sa svojom sopstvenom, veoma jakom profesionalnom (pot)kulturom.

Uspon IT „superzvezda“ i pitanje pravednosti

IT superzvezde su obično vodeći IT zaposleni, od neprocenjivog značaja za kompaniju, koji koriste svoj status kako bi zahtevali izuzetne radne uslove. Ovi problemi su posebno uočljivi u kompanijama koje imaju i druga odeljenja osim IT sektora.

Balansiranje između suprotstavljenih sukoba interesa

U našoj studiji isto tako možemo videti dokaze klasičnog sukoba/antagonizma između zaposlenih i rukovodstva. Međutim, čini se da je ova klasična priča o suprotstavljenim interesima daleko složenija.

Novac nasuprot izazova

Na promenljivom IT tržištu u Srbiji koje je prvenstveno okrenuto spoljnoj saradnji, IT stručnjaci se izlažu riziku da „zapadnu“ u rutinu, tehnologiju ili zadatke i projekte određenog tipa što dovodi ne toliko do osećanja „dosade“ ili manjka užitka koliko do rizika u pogledu njihovih budućih mogućnosti za zaposlenje na IT tržištu koje se brzo menja.

Prijave

Događaj je zakazan za petak, 16. decembra u 15h, u beogradskom Startit Centru (Savska 5). Predavanje je besplatno, ali su mesta ograničena i prijave obavezne. Svoje prisustvo možete potvrditi ovde.