Holandska policija apelovala da građani izbrišu FaceApp, a onda morala da povuče optužbe protiv ruske firme

Na Facebook stranicama policijskih stanica širom zemlje pisalo je kako FaceApp skuplja podatake u vidu slika i IP adresa.
faceapp

Brige oko bezbednosti korišćenja FaceApp-a ne jenjavaju. Nakon upozorenja, koja su uglavnom širili mediji, sada su se na popularnu aplikaciju ruske firme Wireless Lab okomile i službe za javni red i mir Holandije.

Na Facebook stranicama policijskih stanica širom zemlje osvanule su tvrdnje da aplikacija nije bezbedna jer nije usklađena sa evropskim zakonima o privatnosti. Pošto su ove tvrdnje netačne, a i Wireless Lab je počeo da se aktivno bori protiv optužbi zapadnih medija, holandska policija je morala da povuče svoj poziv na brisanje aplikacije.

FaceApp omogućava korisnicima da okače svoju sliku i na nju primene niz realističnih filtera. Najpopularniji među njima je old age filter koji pokazuje efekte starenja ili podmlađivanja. Popularnost je stekao tako što je promovisan kroz FaceApp challenge, u kome su učestvovale mnoge poznate ličnosti.

Upravo se tu krije razlog, kako su prvobitno tvrdili holanđani, zbog čega je FaceApp nebezbedan. Naime, oni su pisali kako je aplikacija samo naizgled nevina, ali da zapravo skuplja ogromnu količinu podataka u vidu slika, IP adresa i ostalih podataka sa smartphone uređaja. Pošto Rusija nije članica EU, na njih se ne odnose njihovi zakoni o privatnosti, pa ne moraju ni da ih poštuju.

Ubrzo su morali da poreknu svoje tvrdnje, jer su shvatili da se ti zakoni ipak primenjuju i na kompanije koje nisu locirane u EU. Ipak, dodali su da je pametno da se svi korisnici informišu o svakoj aplikaciji pre nego što je instaliraju.

Holandija nije jedina država u kojoj se ne veruje FaceAppu. Članovima američke Demokratske stranke koji učestvuju u organizaciji predsedničke kampanje za 2020, naloženo je da izbrišu FaceApp sa telefona. Načelnik iranske policije je, takođe, upozorio građane kako se svi podaci čuvaju na serveru koji se nalazi van njihove države i kako oni mogu da se upotrebe i za druge svrhe.

Odgovor ruske kompanije je da je istina da se podaci čuvaju na inostranim serverima — ali su oni u vlasništvu Sjedinjenih Američkih Država. Dodali su kako te cloud servise kontrolišu Amazon i Google i da se većina slika briše u roku od 48 sati.

Predstavljamo poslodavca
Zuehlke-mini-1.jpg

Zuhlke

Join our house of engineering

We inspire our customers and turn their visions and ideas into real-life results, applying cross-industry experience and our extensive expertise in business and technology. We combine our knowledge of engineering and IT, opening up new paths for our clients and implementing our projects quickly and reliably. We take responsibility for the products, services, and business models of the digital future.

Marko Marković

Unesite termine za pretragu