CD Projekt RED, game development studio koji je zaslužan za slavnu trilogiju Witcher igara, kao i po lansiranju neslavni Cyberpunk 2077, u utorak je objavio da su hakeri upali u njihov sistem i ukrali source code Witcher-a 3, Cyberpunk 2077, Gwenta, kao i računovodstvene i druge privatne podatke o poslovanju kompanije. 

Hakeri su im poslali i preteće pismo u kojem su tražili otkup, zahtevajući odgovor u roku od 48 sati. Zapretili su da će u suprotnom sve pustiti u javnost, „što će otkriti koliko u stvari us**no kompanija funkcioniše”.

CD Projekt RED je u samom obaveštenju o napadu odmah odgovorio da neće sarađivati s hakerima, da već rade na vraćanju bekapa, kao i da su kontaktirali sa nadležnim organima. Prema mišljenju kompanije, lični podaci bivših i trenutnih zaposlenih nisu kompromitovani.

Kako prenosi The Verge, hakeri nisu blefirali. Na Tviteru su juče osvanule informacije da je deo materijala procureo, a naknadno je potvrđeno da se radi o igri Gwent. Kȏd je već počeo da se širi internetom i jedno vreme je mogao da se skine preko javno dostupnih foruma. 

Ostatak koda pojavio se na ruskom hakerskom forumu Exploit, gde licitacija počinje od milion dolara. Kȏd se može kupiti i odmah, bez aukcije, za sedam miliona.

Istraživačka kompanija KELA uspela je da nabavi deo koda od osobe koja tvrdi da je povezana sa aukcijama. Prema njihovim istraživanjima, aukcije su najverovatnije legitimne, i potvrđeno je da obuhvataju source code za Red Engine, kao i za igre Witcher 3, Thronebreaker: The Witcher Tales, i Cyberpunk 2077.

CD Projekt RED za sada nije odgovorio na curenje koda, niti je poznato kako će kompanija reagovati na to što su hakeri ozbiljni u svojim pretnjama.