Hakeri navode da su ubedili člana Twitter tima da im da pristup sistemu

Hakersko podzemlje deli skrinšotove internih administrativnih mehanizama Twittera, dok istovremeno preuzima naloge.

Prema nezvaničnim informacijama, jedan od zaposlenih u kompaniji Twitter odgovoran je za seriju organizovanih hakerskih napada koja se dogodila juče, saznaje Vice.

Tom prilikom hakovani su nalozi Ilona Maska, Bila Gejtsa, Džoa Bajdena, Barak Obame, kompanija Uber i Apple, i drugih. U razgovoru za Vice, anonimni predstavnici hakerske grupe koja je izvršila napad navode da su imali insajdera koji je uradio posao umesto njih, i da je to jedan od zaposlenih u kompaniji, kog su potplatili.

Predstavnici Twittera potvrdili su da rade na tome da saznaju da li je zaposleni sam hakovao naloge ili je omogućio pristup hakerima.

U ovom trenutku je poznato da su nalozi preuzeti pomoću unutrašnjeg alata zaduženog za administraciju naloga, i da su pojedini nalozi kompromitovani menjanjem mejl adresa pomoću koje su bili povezani na Twitter. Pored pomenutih naloga, hakovan je i nalog operatora jedne od najvećih kripto menjačnica Binance-a, kao i Coinbase-a i Gemini-ja.

Iz kompanije je pokrenuta inicijativa da se svi skrinšotovi o napadu, koji se dele na Twitteru, obrišu, a korisnici koji ih dele banuju, pošto krše pravila zajednice.

U Twitteru su i ranije postojale situacije u kojima su radnici zloupotrebili svoj položaj. Takav je primer zaposlenog koji je 2017. deaktivirao nalog sadašnjeg predsednika SAD-a, kao i primeri radnika za koje se pretpostavlja da su špijunirali korisnike u službi režima u Saudijskoj Arabiji. Slični problemi su postojali i u Facebooku, Snapchat-u i na MySpace-u, gde su zaposleni zloupotrebili podatke korisnika koje su imali na uvid, kako bi ih pratili ili špijunirali.

Predstavljamo poslodavca
3lateral-logo-1.png

3Lateral

Multidisciplinary team creating digital excellence

3Lateral develops innovative technologies enabling digitization of human motion and appearance at unprecedented level of realism. Our mission is to evolve through exploring abstract landscapes of art and science, exciting new technologies and, most importantly, through nurturing continuous multi-disciplinary communication and company values among our team members.

Tomislav Jelesijević

Unesite termine za pretragu