Hakaton van Beograda – ASDF Team organizovao događaj u Kraljevu

Jovana Milićević - 27. Septembar, 2013.

Iako domaćoj IT sceni nije strana, forma hakatona nije previše česta van Beograda.

ASDF Tim dobio je podršku lokalnih organizacija i nekih domaćih kompanija i rešio da pretposlednjeg septembarskog vikenda, 21. i 22. septembra, organizuje ASDF Hackathon.

U prostorijama Elektro-saobraćajne škole Nikola Tesla u Kraljevu, osam timova, pet studentskih i tri srednjoškolska, radilo je 24 sata na zadatku koji je od njih tražio da naprave najbolju mobilnu aplikaciju na temu “Odgovorna upotreba mobilnih telefona tokom vožnje”.

Prvih 12 sati, predstavnici kompanije Microsoft, jedne od pokrovitelja ASDF hackathona, davali su savete takmičarima, a podrška je stigla i od kompanije Oracle, Telekoma Srbije, koji je bio glavni pokrovitelj akcije, organizacije Kraljevački forum i drugih.

Bilans hakatona je osam kreativnih rešenja i dosta naučenog, a najbolju aplikaciju po oceni žirija napravio je tim <RAF/>.

RAF

Nenad Božidarević, Vlado Pajić, Robert Žuljević i Milan Tomić, koji ovaj tim čine, napravili su aplikaciju koja na srpskom jeziku automatski čita poruke poslate na vozačev telefon kao i daje mogućnost odgovara na te poruke glasom.

Iz pobedničkog tima kažu da se ranije nisu bavili mobilnih aplikacijama, a lokalizovanost svog rešenja vide kao glavnu prednost.

Mislimo da je našu apliikaciju upravo izdvojila mogućnost njene upotrebe glasovnim komandama na srpskom jezikom, što je danas retkost, ali smo mi ovom studijom izvodljivosti pokazali da je sasvim moguće. Iz tog razloga ćemo najverovatnije nastaviti sa razvojem aplikacije i kasnije je objaviti, jer verujemo da zaista može da pomogne vozačima.

Tim Infinity osvojio je drugo mesto, aplikacijom koja obaveštava vozače kada treba da se odmore.

INFINITY

Tim Debugger je treći sa aplikacijom za automatsko podešavanje rada mobilnog telefona u toku vožnje.

DEBUGGERS

Izbor mobilnih platformi je bio slobodan, kažu organizatori, ali se većina odlučila za Windows Phone platformu, dok su prvoplasirani odabrali Android kao platformu na kojoj će razviti svoje rešenje.

Pobednički tim je bio zadovoljan organizacijom, a Nenad Božidarević je preneo svoje impresije o tome zašto su ovi tipovi okupljanja značajni.

ASDF tim je pokazao da se ovakva dešavanja ne moraju uvek odigravati u Beogradu, da mogu da pariraju beogradskom takmičenjima po kvalitetu organizacije i po kvalitetu timova, i to možda predstavlja njihov najveći uspeh.  Na takmičenju je bilo puno mladih ljudi zainteresovanih za programiranje, pa se nadamo da su sada svi dodatno inspirisani da se bave programiranjem, jer ova grana računarstva zaista ima da ponudi mnogo izazova.

Iako pre nisu organizovali ovakav tip događaja, Marina Nikolić koja je PR organizacije, zaključila je da su dobro odradili posao, čemu svedoče i zadovoljni učesnici.

Sama organizacija ovakvog događaja van Beograda svima je strana, samim tim odlučili smo da okušamo sreću uz pomoć Kraljevačkog foruma i profesora Darka Krsmanovića. Hrana, sokovi, grickalice i naravno kafa bila je na raspolaganju svih 24 sata njihovog programiranja. Pored toga svi takmičari imali su na raspolaganju FUN ROOM, u kojoj su se nalazili lejzi begovi, Xbox, Kinect, muzika i ostali vidovi zabave koji su im pomogli u opuštanju. Nadam se da će ovo takmičenje preći u tradiciju.

Rešenja će uskoro da budu objavljena i javno, a ASDF tim planira održavanje Hakatona i u drugim gradovima.