Grupa anđela investitora Geeks on a Plane (štreberi u avionu) posetiće Zagreb u drugoj polovini septembra, gde će se sastati sa perspektivnim lokalnim startapima, kako bi sa njima podelili neprocenjivo znanje i iskustvo, mrežu bitnih kontakata i investicije.

Geeks on Plane dolaze pre svega zahvaljujući uspesima regionalne startap scene, ali je njihovom odabiru Zagreba kao jesenje destinacije kumovao i poziv putem Twittera, koji je Dejvu Mekluru, osnivaču startap akceleratora 500 Startups koji stoji iza “štrebera na avionu”, uputio predsednik hrvatske, Ivo Josipović, potvrdivši ovu zemlju kao “startup friendly” državu. Na kraju, intezivna Twitter inicijativa startap zajednice se isplatila.

Ova grupa anđela investitora inspirisana je uspesima hrvatskog Farmerona i slovenačkog Toshl, u koje je 500 Startups investirao, te prisustvu velikog broja perspektivnih startapa prikazanih na ovogodišnjem zagrebačkom Seedcamp-u.

Iako u regiji ima startapova koji su profitabilni od samog početka pa im investicija nije potrebna, poput beogradskih kompanija Nordeus, ManageWP i novosadskog activeCollab, realnost je takva da ideja i perspektivnih projekata ima zaista puno, te da su kapital, znanje i pravi kontakti veoma potrebni.

Anđeli investitori se, inače, obično udružuju u grupe, kako bi svoja sredstva stavili u isti fond. Iz fonda se finansiraju startapi, jer je to najbolji način za ulagače da podele rizike. Kapital ulažu u zamenu za udeo u preduzeću, ali njihovi motivi nisu samo finansijski.

Oni najčešće funkcionišu u okvirima industrija koja im je bliska, te je za startape najbolje da pronađu anđela investitora koji će ih najbolje razumeti. Sem što ulažu novac, oni dele i neprocenjivo znanje i kontakte, a upravo biraju da investiraju u projekte koji im se dopadnu, jer im razvoj ideje i startapa donosi veće zadovoljostvo od drugih načina ostvarivanja profita.

Istraživanja su pokazala da startapi koji iza sebe imaju anđele investitore imaju veće šanse da ostvare uspeh, a najčešće su i sredstva koja dobiju veća, u odnosu na drugačije načine početnog investiranja.

Zato, ako imate svoj startap, prijavite se da upoznate Geeks on Plane, ovog septembra, u Zagrebu. Javite se i Startitu, napisaćemo članak o vama.