„Growth hacking” političkih partija i borba novih medija s njima — Twitter ugasio 8.500+ „botova” vladajuće stranke 

Twitter je ugasio botovske naloge za političku manipulaciju, a Instagram je uklonio jedan zbog manipulacije pomoću političara.

Twitter je uklonio hiljade naloga iz Srbije, Egipta, Hondurasa, Indonezije i Saudijske Arabije zbog organizovanog promovisanja provladinog sadržaja. Među njima je 8.558 naloga koji su promovisali većinsku stranku u srpskom parlamentu i njenog predsednika.

U kompaniji su rekli kako su naloge uklonili jer su kršili pravila korišćenja i organizovano su ometali javnu raspravu. Uklonjen je 2.541 nalog koji se povezuje s egipatskim novinama El Fagr zbog stvaranja lažnih naloga koji su objavljivali poruke protiv Irana, Katara i Turske. Kompanija je uklonila i 3.104 lažna naloga napravljena pod jednom IP-adresom u Hondurasu, i to od vladinog službenika, piše Al Jazeera

Obrisano je i 5.350 naloga povezanih sa Saudijskom Arabijom, koji su hvalili saudijsko vodstvo i kritikovali Katar i turske operacije u Jemenu.

Motivi i metode da se manipuliše medijima nastali su kada i sami mediji. Zajedno rastu i nalaze načine da nadvaladaju. U startap svetu se za kanale distribucije često koristi „growth hacking”, a društvene mreže su im samo jedan od alata.

Naravno, nisu samo političari ti koji zloupotrebljavaju društvene mreže, kako bi manipulisali javnim mnjenjem. Postoje i oni koji pomoću lažnih naloga političara na društvenim mrežama, varaju ljude. Jedan takav jeste @bestmemes, koji je na Instagramu imao 14 miliona pratilaca, kada ga je ta kompanija ugasila.

Na njemu su objavljene fotografije dva lažna tvita bivšeg i sadašnjeg predsednika Sjedinjenih Američkih Država u kojima navodno pozivaju ljude da popune anketu i na taj način putem svojih PayPal naloga zarade 1.000 dolara. 

Kako Mashable piše, iz kompanije je potvrđeno da je nalog uklonjen zbog višestrukog kršenja pravila te platforme. No, ovo nije ni prvi, a čini se ni poslednji put da se nalozi s velikim brojem pratioca obrišu.  

Predstavljamo poslodavca
MDCS-logo-1-1.png

Microsoft Development Center Serbia (MDCS)

We believe in people

Microsoft’s mission is to empower every person and organization on the planet to achieve more. This is what inspires us to learn and grow every day. MDCS is created with a mission to take an active part in conception of novel Microsoft technologies by hiring unique local talent from Serbia and to contribute components to some of Microsoft’s premiere and most innovative products. MDCS is becoming widely recognized across Microsoft as a center of excellence for the Big Data and Machine Learning based solutions.

Petar Paunović

  • Šta ti je na umu?
    Dodaj komentar · Pravila diskusije

  • Unesite termine za pretragu