U Subotici će u četvrtak, 12. decembra, od 18 časova biti održan meetup na temu graf baze podataka i Neo4j-a. Predavanje će održati Nenad Gal, softverski inženjer i preduzetnik.

Graf baze podataka umesto relacionog koriste koncept grafa kao model podataka. Graf je struktura podataka koja se sastoji od čvorova (engl. Vertices) i grana između njih (engl. Edges). Sami čvorovi služe za čuvanje podataka organizovanih kao skup key-value parova, dok grane predstavljaju veze odnosno relacije između podataka.

Neo4j je jedna od vodećih svetskih graf baza podataka otvorenog koda, a neke od glavnih odlika su fleksibilna šema, skalabilnost, mogućnost replikacije, ACID model transakcija, kao i mogućnost indeksiranja.

Na predavanju će biti reči o razlikama, prednostima i manama graf baza u odnosu na neke druge, široko rasprostranjene, tipove baza podataka, zatim o najčešćim poljima primene ovakvih baza, Cypher jeziku, a predavač će se dotaći i nekih poznatih događaja u kojima su graf baze odigrale zapaženu ulogu.

Kome je predavanje namenjeno?

Predavanje je namenjeno programerima, administratorima baza podataka, studentima i svima onima koji žele da prošire svoje znanje o bazama podataka i njihovoj primeni.

O predavaču

Nenad Gal je preduzetnik i softverski inženjer sa više od 10 godina iskustva u IT svetu, sertifikovani AWS Cloud Solutions Architect i Neo4j Professional.

Skladištenje i obrada podataka, kao i vizuelizacija rezultata je nešto sa čim se rado hvata u koštac i čime se svakodnevno bavi.

Prijave

Događaj je zakazan za 12. decembar u 18 časova, u Startit Centru Subotica (Korzo 1 na drugom spratu).

Prisustvo ne meetup-u je besplatno, uz prijavu putem ove forme.