Google je izbacio novu verziju Chrome-a sa kojom je zakrpio dve nove takozvane „zero-day ranjivosti”. Time se broj ovakvih zakrpa koje su napravili u poslednje tri nedelje popeo na pet.

Zero-day je nazvan po broju dana otkad je novi softver postao dostupan javnosti, a čije su ranjivosti još nepoznate onima koji mogu da ih ublaže. Dok se to ne desi, hakeri mogu da iskoriste ove rupe kako bi napali računare koji koriste neobezbeđen softver.

Novi Chrome 86.0.4240.198 je doneo dve nove zakrpe zero-day ranjivosti, a prve tri su nedavno otkrivene interno od strane Google-ovog tima za bezbednost. Razlika je u tome što je na nove dve ranjivosti kompaniji skrenuta pažnja iz anonimnih izvora — na prvu u ponedeljak, na drugu u sredu.

Google nije otkrio detalje o napadima u kojima su iskorišćene rupe koje su novom verzijom Chrome-a rešene. Ne zna se ni da li su njih dve korišćene zajedno, odvojeno ili kao deo većeg lanca.

Bitno je znati da se zero-day ranjivosti uobičajeno koriste u ciljanim napadima na mali broj odabranih meta, tako da većin korisnika ne treba da paniči. Ipak, korisnicima Chrome-a se savetuje da ažuriraju ovaj veb-pregledač kako bi dobili najbolju dostupnu zaštitu.