Google vraća otključavanje telefona licem na velika vrata, vraća se i stara zabrinutost

Otključavanje telefona jedan je od "mamaca" novih kupaca, jer će telefon prepoznavati vas i samo vas, odnosno crte vašeg lica, ali kako ovo nije sasvim novo, iz giganta tvrde da su oni uneli promene u način na koji funkcioniše face unlock.

Google je najavio svoj novi telefon, Pixel 4, koji bi trebalo da ugleda svetlost dana u oktobru, a za kontrolu nad kojim nećete morati da dodirujete ekran. Snimkom koji su objavili na Twitteru, zaintrigirali su javnost, i to porukom: “Pogledaj “Internete”, bez ruku.”

U blogu koji prati najavu novog modela, koji je u izradi, Google objašnjava da su hteli da upoznaju javnost sa nekim novim tehnologijama koji će Pixel 4 doneti.

“Poslednjih pet godina naš tim za napredne tehnologije radio je na Soli, radaru koji je osetljiv na pokrete. Radar je naravno ona ista tehnologija koja decenijama služi da detektuje avione i ostale velike objekte. Mi smo sada razvili minijatrunu verziju koja se nalazi na vrhu Pixela 4 koji “oseća” manje pokrete oko uređaja, kombinujući jedinstvene algoritme sa naprednim hardverskim senzorom, tako da prepoznaje pokrete koje pravite kada ste u blizini” – objašnjavaju iz Google-a.

Pixel 4 će biti prvi uređaj sa Soli senzorom, pomoću koga će korisnici moći da isključe alarm, promene pesmu ili utišaju telefon mahanjem rukom. Ovo je samo početak, tvrde iz Google-a, i dodaju da će telefoni za sada biti dostupni samo u određenim zemljama.

Otključavanje telefona jedan je od “mamaca” novih kupaca, jer će telefon prepoznavati vas i samo vas, odnosno crte vašeg lica, ali kako ovo nije sasvim novo, iz giganta tvrde da su oni uneli promene u način na koji funkcioniše face unlock.

Drugi pametni telefoni obavezuju vas da podignete uređaj, stanete u određeni položaj, i sačekate da vas uređaj prepozna i otključa se, a onda svajpujete da dođete do početnog ekrana. Pixel 4 to radi mnogo brže. Kada krenete da uzmete uređaj, Soli radi proaktivno, sa pretpostavkom da ćete želeti da otključate telefon, pa će se on otključati dok podižete svoj uređaj, kada prepozna vaše lice, sve u jednom pokretu. I da, kod Pixela 4 ovo “prepoznavanje” radi u bilo kojem položaju da ste u odnosu na telefon, a možete ga koristiti i kod plaćanja i aplikacija koje takođe zahtevaju autenifikaciju.

I na kraju bloga, Google se dotiče sigurnosti i privatnosti. Sve podatke koje uređaj prikuplja ne deli sa drugim Google servisima, tvrde oni, pa ništa ne napušta vaš uređaj. Sve se skadišti u Titan M sigurnosnom čipu. Takođe, i Soli senzor podatke skladišti na uređaju, i ne deli ih sa Google servisima, kažu iz Pixel tima, dodajući da će u narednim mesecima deliti još detalja o ovom modelu.

Stara tehnologija u novom sjaju, ali ostaje stara briga

Techradar piše kako je face unlock dodatkom Google hteo da oživi ono što je pokušao Samsung sa modelom Galaxy 4, 2013. godine, kada je predstavio “Air Gestures”, koji se nisu proslavili.

No, ova tehnologija oduvek je izazivala brige stručnjaka za sajber sigurnost. Komenatarišući Apple-ovu Face ID funkciju, jedan od njih, Ankuš Johar kazao je prošle godine da koliko god da je “zgodno” i “praktično” ovo sa sobom nosi potencijalni rizik.

“Šifre su potpuno privatne, i mogu se i dodatno zaštititi. Vaši otisci s druge strane mogu se pokupiti bilo gde, osim ako ne nosite rukavice svuda. Sa Face ID ceo medijum za autentifikaciju (vaše lice), dostupno je svima, uvek i svuda”, kazao je.

Dodatno objašnjava da ako vaš smartfon može da skenira svaki deo vašeg lica, to lako može i neki drugi uređaj.

“I onda je pitanje kada će naći način da dođu do vašeg telefona, i igra je gotova”, podvukao je on.

Face Lock se lako može “razbiti”, i to pomoću slike lica u velikoj rezoluciji, tvrdi direktor sigurnosnih istraživanja u Fortinet-u.”Sa 3D štampačem nije teško napraviti model vašeg lica i otključati uređaj bez vašeg pristanka”, dodao je.

Inače, pored pitanja sigurnosti, ostaje pitanje da li će Google uspeti da “proda” tehnologiju koju Samsung nije sasvim uspeo, i da li će ova tehnologija ovog puta zaživeti.

Predstavljamo poslodavca
3lateral-logo-1.png

3Lateral

Multidisciplinary team creating digital excellence

3Lateral develops innovative technologies enabling digitization of human motion and appearance at unprecedented level of realism. Our mission is to evolve through exploring abstract landscapes of art and science, exciting new technologies and, most importantly, through nurturing continuous multi-disciplinary communication and company values among our team members.

Aleksandar Krunić

  • Šta ti je na umu?
    Dodaj komentar · Pravila diskusije

  • Unesite termine za pretragu