Google je na svom blogu početkom februara objavio post sa planovima za preorijentisanje Google Stadia-e na platformu za gejming strimovanje. U postu, koji potpisuje Fil Herison, potpredsednik i generalni menadžer Google Stadia, naznačeno je da kompanija „neće dalje ulagati u razvoj ekskluzivnog sadržaja internog razvojnog tima iz SG&E”, a takođe je obznanjen i odlazak šefa studija, Džejd Rejmond.

Kako je saznao Kotaku, ovaj potez iznenadio je zaposlene u studiju, koji nisu očekivali ništa slično, i koji su iz medija saznali o tome da im preti gašenje. Samo nedelju dana ranije, kako otkrivaju interni dokumenti, Herison je poslao cirkularni mejl u kom je pohvalio napredak studija.

Iako se u blog postu kao jedan od razloga navode „eksponencijalni troškovi” razvoja novih igara, nikome nije bilo jasno šta se tačno promenilo. U naknadnom razgovoru sa zaposlenima, Herison je pojasnio da je odluka o gašenju već bila doneta kada je poslao mejl. U razgovoru su kao naknadni razlozi spomenute i Majkrosoftove akvizicije, naročito akvizicija Bethesda Softworks, kao i uslovi pandemije.

Google Stadia lansirana je 2019. godine, i na početku je patila od nedostatka sadržaja i nije privukla programere. Kako prenosi The Verge, pokretanje studija za razvoj igara u Montrealu i Los Anđelesu tumačeno je kao Google-ov pokušaj da odgovori na taj izazov i posveti se razvoju igara, tim pre što kompanija ima dovoljno resursa za ulaganje u razvoj složenih platformi.

Posle ovako dramatične promene kursa, budućnost Google Stadia-e ponovo je upitna.