Google Maps vozačima u Srbiji donosi značajnu promenu — znaćete i lokaciju radara, i ograničenja brzine

U Srbiji će vozači uskoro moći da preko Google Maps aplikacije vide ograničenje brzine, ali i radare na putu.

Marija Milutinović - 30. Maj, 2019.

Google Maps aplikacija dobija nove funkcije koje su prethodno bile dostupne isključivo za Google-ovu aplikaciju za navigaciju Waze. Kompanija je potvrdila da će korisnici Google Maps-a moći da vide ograničenja brzine i gde se nalaze radari i to u više od 40 zemalja sveta, među kojima je i Srbija. Ovo poboljšanje funkcija ogleda se pre svega u proširenju broja zemalja koje imaju ove mogućnosti jer je do skoro ovo bilo moguće samo u nekim “povlašćenim” zemljama.

Google je tačan broj zemalja koje će obuhvatiti ova promena nedavno potvrdio Tech Crunch-u. Zemlje koje sada imaju mogućnost da preko aplikacije vide kamere za brzinu pored SAD,Velike Britanije, Kanade, Španije, Rusije, Australije i Brazila su i Meksiko, Indija, Češka, Estonija, Finska, Grčka, Mađarska, Island, Izrael, Italija, Norveška, Poljska, Portugal, Litvanija, Letonija, Norveška, Švedska, Slovačka i Holandija.

Zanimljivo je i da su azijske zemlje kao što su Jordan, Oman, Japan, Kuvajt, Katar i Saudijska Arabija, ali i afričke poput Južne Afrike, Tunisa i Zimbabvea, takođe dobile ovu mogućnost.

Od zemalja u našem okruženju osim Srbije ove novine obuhvatiće i Rumuniju, Mađarsku, Hrvatsku, Bugarsku i Bosnu i Hercegovinu.

Google prethodnih godina nije žurio u ideji da u Google Maps integriše neke osobine koje je sadržala Waze aplikacija. Umesto toga Maps je Google-u služila kao šira platforma koja je ljudima pomagala u pronalaženju nekog mesta, uključujući i obližnje kompanije i Google oglašivače. Međutim, još prošle godine neki korisnici su počeli da dobijaju notifikacije od ove aplikacije koje su sadržale izveštaje o incidentima na putu, kao i oograničenju brzine koje su se javljale na Google Maps-u.

Kompanija  je ovu mogućnost počela da razvija pre dve nedelje, kako bi korisnici iz više zemalja videli kamere za merenje brzine na mapi aplikacije. Uvođenje ovih opcija se u isto vreme odvija i na Android i IOS, tako da korisnici nijedne od ovih platformi neće biti uskraćeni za nove opcije. Ograničenje brzine na putu nalaziće se u donjem uglu aplikacije, dok će se promene brzine javljati u obliku ikonica na ekranu kako se vi budete kretali.

Međutim, ono što je mnoge zbunilo je to što Google još uvek nije dao precizne informacije u vezi sa ovim novinama, kao ni kada će one biti dostupne. Ovome je doprinela i činjenica da su se različite opcije javljale tokom razvoja u različitim zemljama.

Uprkos korisnosti upozorenja u vezi sa brzinom, Waze ostaje korisnija navigacijska platforma zbog svoje sposobnosti da izveštava o svim informacija – uključujući policijske patrole, padove, automobile koji su se zaustavili na putu, cene goriva, zatvaranje ulica, prepreke na putu i još mnogo toga.

Pridruži se → prvo predstavljanje rada Tesla Nationa