Google ima razloga da akvizira Nutanix, ali su priče o tome još uvek na nivou spekulacije

Već nekoliko dana u domaćim i stranim medijima kolaju informacije da bi kompanija Nutanix mogla da bude akvizirana od strane kompanije Alphabet, u čijem je vlasništvu Google. 

Velika vest u domaćem IT-u prošlog leta bila je kupovina domaćeg startapa Frame od strane američke softverske cloud kompanije Nutanix za 165 miliona dolara. Do danas ovo je ostala najveća akvizicija jednog srpskog startapa, a sada, godinu dana kasnije, pojavile su se spekulacije da bi ova američka kompanija mogla da bude akvizirana od strane kopmanije Alphabet u čijem je vlasništvu Google.

Diraž Pandej, CEO Nutanix-a je prošle nedelje u intervjuu za portal CRN izjavio da su informacije o ovoj akviziciji samo spekulacije o kojima zasad ne želi previše da govori, ali se tom prilikom osvrnuo na blisku saradnju ove dve kompanije na specijalnom hibridnom cloud proizvodu koji se zove Xi Test DriveUpravo zato su se pojavila nagađanja da bi Google mogao da kupi Nutanix.

U međuvremenu su se pojavile naznake zbog kojih se postojeća šuškanja čine još verovatnijim. Na Crunchbase-u je izbrisana vest o akviziciji, a pojavili su se i neki tvitovi na tu temu.

Za čitavu priču značajno je i to što je Google u aprilu objavio sopstvenu hibridnu cloud platformu Anthos, ali kompaniji je potreban dobro pozicioniran igrač na data tržištu da bi ispunio svoj cilj, a to je ulazak u domen private cloud-a. Menadžment Google-a nedavno je istakao da cloud kao područje ulaganja za njih predstavlja veliki trošak. Zato bi Nutanix, kao lider u hiper-konvergiranoj infrastrukturi (moduli s jednim uređajem koji imaju podršku za vizualizaciju u data centrima), mogao dobro da se uklopi sa Google-ovom hibridnom cloud strategijom, navodi Forbes.

Potencijalna akvizicija mogla bi da bude od koristi i za Nutanix, jer se kompanija u poslednje vreme suočava sa usporenom prodajom zbog problema vezanih za model prodaje baziranog na SalesForce-u.

Iako se već neko vreme i u domaćim i stranim medijima govori o potencijalnoj akviziciji, iz predstavništva Nutanix-a u Beogradu nisu mogli da nam potvrde ove informacije, ali je jasno da bi, ukoliko bi do ovoga došlo, upliv jedne tako velike IT kompanije svakako imao nezanemarljiv uticaj na domaću IT scenu.

Kompanija Nutanix je softverska cloud computing kompanija osnovana 2009. godine. U 2016. godini su izašli na berzu, a procenjena vrednost kompanije je devet milijardi dolara.

Predstavljamo poslodavca
Zuehlke-mini-1.jpg

Zuhlke

Join our house of engineering

We inspire our customers and turn their visions and ideas into real-life results, applying cross-industry experience and our extensive expertise in business and technology. We combine our knowledge of engineering and IT, opening up new paths for our clients and implementing our projects quickly and reliably. We take responsibility for the products, services, and business models of the digital future.

Marija Milutinović

NAPISAO/la članak     13. septembra, 2019.

  • Šta ti je na umu?
    Dodaj komentar · Pravila diskusije

  • Unesite termine za pretragu