Google Glass od vikenda bogatiji za 7 aplikacija iz Srbije

Ovog vikenda u Centru za promociju nauke održan je Hack the Glass – hakaton za Google Glass aplikacije. Za 36 sati, oko 30 okupljenih entuzijasta napravilo je 7 aplikacija za Google Glass. Ovaj događaj je bio dobar način da se utvrdi potencijal Glassa ali i developerske zajednice u Srbiji i sudeći po utisku organizatora, učesnika i

Dunja Lazić
18/06/2014

Ovog vikenda u Centru za promociju nauke održan je Hack the Glass – hakaton za Google Glass aplikacije. Za 36 sati, oko 30 okupljenih entuzijasta napravilo je 7 aplikacija za Google Glass.

Ovaj događaj je bio dobar način da se utvrdi potencijal Glassa ali i developerske zajednice u Srbiji i sudeći po utisku organizatora, učesnika i nas posmatrača – rezultati su iznenađujuće dobri.

Da biste videli zašto delimo ovaj entuzijazam, pogledajte koje su to aplikacije nastale tokom prošlog vikenda i koje će se uskoro naći na Google Play Storeu:

1) Google glass lyrics – Shazam za stihove pesama, aplikacija koja prepoznaje pesmu i korisniku na Glass izbacuje stihove pesme dok ona još traje. Aplikacija je u potpunosti zavšena na hakatonu a osmišljena na uvodnom predavanju.

2) Ally – aplikacija namenjena kontrolisanju AR drona preko Google glassa. Ally tim je uspeo za 36 sati da napravi potpuno funkcionalnu aplikaciju za kontrolisanje dronova preko Google glassa. Vredi napomenuti da je na aplikaciji Ally radio tim iz švajcarskog Dreya o kom smo pisali pre nekoliko dana.

3) Chef’s glass – aplikacija koja je prva završena na hakatonu, nekoliko sati pre zvaničnog završetka. Namenjena je kuvarima i omogućuje gledanje recepata preko Glassa.

4) Baby monitor – realtime video streaming između tableta i Google glassa namenjen roditeljima.

5) EyeShare – možda najambicioznija ideja na hakatonu – Google glass društvena mreža koja bi korisnicima omogućavala da se povežu i razmene pogled sa Glassa odnosno da jedni drugima strimuju ono što trenutno vide kroz Glass.

6) LookApp – aplikacija koja omogućuje manipulisanje PC-jem uz pomoć Google Glassa umesto miša ili tastature. U izradi ove aplikacije učestvovao je i najmlađi developer na hakatonu, koji ima samo 19 godina. Ova aplikacija je ujedno izabrana za pobednika hakatona, a odlučio je najveći aplauz.

7) MoveUp – aplikacija koja omogućuje bolje i lakše korišćenje Google glassa prepoznavanjem seta pokreta pomoću neuronske mreže i prevođenje u gestove koje Glass prepoznaje.

IMG_3871

Hack the Glass organizovao je Javasvet zajedno sa kompanijama Retrocode Pamet a uz podršku StartLabsa i  Centra za promociju nauke, koji u narednom periodu planiraju da promovišu aplikacije i izbace ih na Google play store.

sasa slavnicKada su nam se na prvom predavanju, 04. juna, predstavljali timovi sa idejama, sve mi je to zvučalo high-tech i previše ambiciozno. Mislio sam da neće uspeti da završe sve što su zamislili…

Kad sam video koliko su ljudi motivisani i šta su napravili, bukvalno mi je vilica pala do poda. Ekstreman respekt za ekipu, nekako mi zvuči bedno da kažemo da je događaj bio uspešan – bio je EPIC!

Ekipa Hack the glass se zahvaljuje svim učesnicima i partnerima kao i kompanijama Pamet i Cofa Media i Milovanu Jovičiću koji su obezbedili Google glass uređaje za hakaton.

Deo atmosfere možete da pogledate i na ovom kratkom videu:

Dunja Lazić

Objavio/la članak.

sreda, 18. Jun, 2014.

IT Industrija

🔥 Najčitanije