Google je najavio da će bitno poboljšati performanse svog Chrome pretraživača ovog meseca. Šta više, na svom blogu najavljuju verziju 87 kao najveći napredak koji je softver ostvario u poslednjih nekoliko godina.

Prva promena se odnosi na jezičke (tab-ove). Od sada će aktivni jezičak biti prioritizovan u odnosu na ostale koji rade u pozadini, pa će „smanjiti upotrebu procesora za pet puta i produžiti rad baterije do 75 minuta” (*ovi podaci su nastali na osnovu unutrašnjih merila kompanije). To ne znači da će biti žrtvovani pozadinski procesi do kojih je korisnicima stalo, pošto će i dalje moći da neometano slušaju muziku i dobijaju notifikacije.

Brojni korisnici su primetili da se Chrome pokreće primetno sporije u odnosu na druge pretraživače. Od sledećeg ažuriranja bi i to trebalo da se promeni — kompanija najavljuje ubrzanje od 25 odsto prilikom otvaranja. Stranice bi trebalo da se učitavaju do sedam odsto brže „uz korišćenje manje energije i RAM-a nego pre”.

Chrome je, inače, bio na meti brojnih kritika zbog toga što se smatra jednom najvećih pošasti kada su računarske performanse u pitanju. Pre dve godine je Mozilla Firefox čak izašla sa tvrdnjom da koristi 30 odsto manje RAM-a od svog suparnika, bar na Windows-u.

Google će uvesti i opciju pretraživanja jezičaka. Svakome se desilo da bar jednom otvori gomilu stranica i potpuno izgubi ideju o tome gde se nalazi ono što mu je potrebno u tom trenutku. Za neke je to svakodnevnica. Za takve situacije će biti korisna mogućnost da se vidi lista otvorenih jezičaka i pretragom dođe do onoga što mu treba.

Od sada će iz adresne linije (address bar) moći direktno da se vrše radnje poput uređivanja lozinki i brisanja istorije. Prve mogućnosti koje su uvedene se fokusiraju na privatnost i sigurnost, a u početku će biti dostupne samo na desktop verziji.

Verzija 87 Google Chrome-a je već postala dostupna za ažuriranje.