Google Chrome dobija „najveće poboljšanje performansi u poslednjih nekoliko godina”

Google Chrome 87 će se učitavati 25% brže i „produžiti rad baterije do 75 minuta”.

Google je najavio da će bitno poboljšati performanse svog Chrome pretraživača ovog meseca. Šta više, na svom blogu najavljuju verziju 87 kao najveći napredak koji je softver ostvario u poslednjih nekoliko godina.

Prva promena se odnosi na jezičke (tab-ove). Od sada će aktivni jezičak biti prioritizovan u odnosu na ostale koji rade u pozadini, pa će „smanjiti upotrebu procesora za pet puta i produžiti rad baterije do 75 minuta” (*ovi podaci su nastali na osnovu unutrašnjih merila kompanije). To ne znači da će biti žrtvovani pozadinski procesi do kojih je korisnicima stalo, pošto će i dalje moći da neometano slušaju muziku i dobijaju notifikacije.

Brojni korisnici su primetili da se Chrome pokreće primetno sporije u odnosu na druge pretraživače. Od sledećeg ažuriranja bi i to trebalo da se promeni — kompanija najavljuje ubrzanje od 25 odsto prilikom otvaranja. Stranice bi trebalo da se učitavaju do sedam odsto brže „uz korišćenje manje energije i RAM-a nego pre”.

Chrome je, inače, bio na meti brojnih kritika zbog toga što se smatra jednom najvećih pošasti kada su računarske performanse u pitanju. Pre dve godine je Mozilla Firefox čak izašla sa tvrdnjom da koristi 30 odsto manje RAM-a od svog suparnika, bar na Windows-u.

Google će uvesti i opciju pretraživanja jezičaka. Svakome se desilo da bar jednom otvori gomilu stranica i potpuno izgubi ideju o tome gde se nalazi ono što mu je potrebno u tom trenutku. Za neke je to svakodnevnica. Za takve situacije će biti korisna mogućnost da se vidi lista otvorenih jezičaka i pretragom dođe do onoga što mu treba.

Od sada će iz adresne linije (address bar) moći direktno da se vrše radnje poput uređivanja lozinki i brisanja istorije. Prve mogućnosti koje su uvedene se fokusiraju na privatnost i sigurnost, a u početku će biti dostupne samo na desktop verziji.

Verzija 87 Google Chrome-a je već postala dostupna za ažuriranje.

Predstavljamo poslodavca

Marko Marković

Unesite termine za pretragu