Google Assistant zna najviše, Alexa ima još da uči — rezultati testiranja popularnih digitalnih asistenata

Google Assistant je dao tačne odgovore na čak 92,9 odsto pitanja, Siri je bila druga sa 83,1 odsto, a Alexa je bila najslabija sa 79,8 odsto.

Marko Marković
21/08/2019

Loup Ventures, firma koja se bavi velikim brojem istraživanja, nedavno je objavila rezultate svog godišnjeg testa u kome su poredili najveće digitalne asistente bazirane na smartfonovima. Postavili su po 800 pitanja Google Assistant-u, Siri i Alexa-i i poredili koliko su pitanja razumeli, a na koliko su dali tačan odgovor.

Kao i prošle godine, Google Assistant je dao najviše tačnih odgovora. Ove godine je to bio slučaj sa čak 92,9 odsto pitanja, Siri je bila druga sa 83,1 odsto, a Alexa je bila najslabija sa 79,8 odsto. Sva tri softvera su pokazala napredak u odnosu na prošlu godinu kada je Assistant imao 86 odsto, Siri 79 odsto, a Alexa samo 61 odsto tačnih odgovora. Što se tiče pitanja koja su razumeli, svi su se pokazali gotovo savršeni.

Rezultati testa iz 2019.

Rezultati testova iz 2017. i 2018.

Cortana je ove godine prvi put isključena iz testiranja, zbog toga što je Microsoft za nju promenio strategiju na tržištu. Nakon što je pala iza svoje konkurencije, Microsoft je odlučio da Cortana postane servis koji funkcioniše na različitim platformama. Tako su već dogovorili saradnju sa Amazonom u čiju Alexa-u Cortana treba da se integriše. Želja Microsoft-a je da isto urade i sa Google Assistant-om, pa polako odustaju od borbe na tržištu hardvera koji prate digitalne asistente.

Svakom od tri softvera postavljena su ista pitanja, a pre svake runde ona su blago modifikovana kako bi test bio temeljniji i ispitao sve sposobnosti veštačke inteligencije asistenata. Istraživači Loup Ventures-a su pitanja podelili u pet kategorija:

Google Assistant se pokazao najbolje u četiri kategorije, dok je samo u kategoriji komandi pobedila Siri.

Budući da su Siri i Google Assistant sastavni deo operativnih sistema na uređajima, razumljivo je zašto su toliko bolji od Alexe u kategoriji komandi. Amazonov asistent postoji samo ka 3rd party aplikacija, koja nema mogućnost da šalje tekstualne poruke, mejlove niti da započinje pozive.

Ono što iznenađuje je to što je Google Assistant ubedljivi pobednik i u kategoriji pitanja vezanih za trgovinu, gde je tačno odgovorio na 92 odsto pitanja naspram 71 odsto Alexa-e. Iako bi bilo logično da baš ovde Alexa dominira, ona je dala manje tačnih odgovora na pitanja o proizvodima i servisima, kao i gde je moguće kupiti određene stvari.

Ono što se primećuje poređenjem rezultata od prethodnih godina je da svi digitalni asistenti veoma brzo povećavaju svoj kvalitet. Za sada gotovo svako pitanje razumeju, a pitanje je vremena kada će biti nahranjeni dovoljnom količinom podataka da počnu na sve i tačno da odgovaraju. Do sada su imali pomoć timova koji su nasumično preslušavali snimljene upite i ocenjivali kvalitet odgovora, ali će u budućnosti morati da pronađu drugi način.

Marko Marković

Objavio/la članak.

sreda, 21. Avgust, 2019.

IT Industrija

🔥 Najčitanije