GoDaddy, najveći svetski registar domena i web-hosting kompanija, poslala je svojim zaposlenima e-mail u kojima su im čestitali uspešnu godinu i obećali bonus od 650 dolara. Oko 500 zaposlenih je otvorilo poruku, da bi dva dana kasnije saznali da je ovo bio samo test — kompanija je proveravala koliko su oprezni povodom phishing napada.

U prvobitnom mejlu je pisalo da je 2020. bila rekordna godina za GoDaddy, a da su za to zaslužni radnici. Ovaj deo je istina, pošto je kompanija u drugom kvartalu prešla broj od 20 miliona klijenata koji plaćaju usluge.

„Iako ove godine ne možemo zajedno da proslavimo, želimo da vam pokažemo koliko smo vam zahvali tako što ćemo vam dati jednokratni praznični bonus od 650 dolara”, pisalo je u poruci. „Da biste dobili bonus na vreme, molimo vas da odaberete svoju lokaciju i popunite ostale detalje.”

Međutim, 500 „naivnih” zaposlenih je ubrzo saznalo da će morati da ponovo odu na trening svesti o bezbednosti.

Kompanije šalju slične testove kako bi utvrdili koliko su zaposleni podložni phishing napadima, u kojima se ljudi van organizacije pretvaraju da su neko kome se može verovati ne bi li dobili osetljive informacije, poput korisničkih imena i lozinki.

O tome koliko je neukusno napraviti test na ovaj način ne treba trošiti reči, a slično su verovatno shvatili i zvaničnici. Do sada nisu odgovorili ni na jedan mejl koji su im mediji poslali, piše The Copper Courier.

Ruku na srce, ranije ove godine je Forbes javio da su podaci 28.000 GoDaddy klijenata bili ugroženi kada je neautorizovana osoba dobila pristup protokolu kojim administratori pristupaju računarima na daljinu.

Uprkos tome što je GoDaddy imao izuzetno uspešnu godinu, odlučili su da otpuste ili prekomanduju stotine zaposlenih tokom pandemije.

Ukoliko vas zanima kako da se zaštitite od phishing i sličnih napada, kao i da sačuvate svoje podatke u digitalnom svetu (bez obzira na to da li vaša kompanija ima tendenciju da vas obmanjuje poput GoDaddy-a), više o tome možete da pročitate na ovom linku.