GOAP: upoznajte startape i proučite Dejvovu AARRR metriku, pomaže prilikom razvoja

Prošle nedelje u Zagrebu održana je konferencija gde su se regionalni internet i tech preduzetnici predstavili jednoj od najznačajnijih grupa investitora za startape na svetu, “Štreberima u avionu” (Geeks on a Plane). Bio je to izuzetno značaj događaj za startap ekosistem, a pogotovo za Hrvatsku, koja je, posle inicijative u koju su bili uključeni startap

Ivan Vesić
01/10/2012

Prošle nedelje u Zagrebu održana je konferencija gde su se regionalni internet i tech preduzetnici predstavili jednoj od najznačajnijih grupa investitora za startape na svetu, “Štreberima u avionu” (Geeks on a Plane).

Bio je to izuzetno značaj događaj za startap ekosistem, a pogotovo za Hrvatsku, koja je, posle inicijative u koju su bili uključeni startap preduzetnici i entuzijasti, investitori, hrvatska vlada i predsednik, te mediji, blogeri i tviteraši, uspela da ubedi Štrebere u avionu da baš nju posete, na svojoj turneji po ovom delu Evrope.

Od 20 startapa koliko ih se prezentovalo, jedan je na pragu investicije. Ali, sem uspeha WhoAPI-a, o konferenciji je nemoguće suditi samo na osnovu onoga što se tog dana desilo, jer je za investicije potrebno vremena i više razgovora. U tom smislu, pravi efekti GoaP-a će biti vidljivi tek kasnije, a sem novca, razmena iskustva i edukacija bili su od neprocenjivog značaja.

Ostvareni su važni kontakti, razgovori se nastavljaju, Dejv Meklur i 500 Startups sada prate neke od učesnika na AngelList, a sem Geeks on a Plane, u Zagrebu je bilo važno prisustvo i jednog od suorganizatora ovog događaja, hrvatske mreže poslovnih anđela investitora, CRANE.

Startapi učili zajedno, jedni od drugih

Budući da sam na GoaP-u bio prisutan ne u svojstvu blogera Startita, već osnivača startapa VetCloud, imao sam priliku da se dan ranije nađem na radionici koju su organizovali Zagrebački inkubator preduzetništva, CRANE, Farmeron i Netokracija, a gde smo svi mi koji smo trebali da pitchujemo investitorima bili podeljeni u dve grupe, kako bi vežabli naš nastup i korigovali prezentacije.

Ovo iskustvo je bilo fantastično, ne samo zahvaljujući odličnim mentorima, već i entuzijazmu i međusobnoj podršci koju startap preduzetnici imaju jedni za druge. Umesto da budemo konkurencija, bili smo tim, čiji je zajednički zadatak da bude što bolji pred investitorima, te da ih što više zainteresuje za ulaganje.

Zato je bilo puno međusobnih saveta i sugestija i sjajne podrške onih koji su kroz ovako nešto već prošli. Zbog svega toga, sutradan, nije bilo treme kada se pitchovalo pred investitorima. Nastupi nisu bili možda savršeni, ali su bili i više nego dovoljno dobri, da bi bili zanimljivi.

Događaj je počeo obraćanjem organizatora i predstavnika vlade, ali prave stvari su došle sa nastupom Dejva Meklura, koji je lud koliko i briljantan.

AARRR metrika za startape

Dejv je govorio o razvoju startapa, objašnjavajući Lean metodologiju i svoju AARRR metriku, ali se osvrnuo i na ljudsku psihologiju, društveno-istorijsko-kulturni kontekst današnjice kao pogodno tlo za izgradnju internet biznisa, važnost marketinga…

Za nekih pola sata – četrdesetak minuta, koliko je govorio, svako ko razvija startap mogao je da čuje toliko korisnih i praktičnih stvari o testiranju pretpostavke, pronalaženju optimalnih kanala distribucije, tempiranju viralne promocije, brzom odgovoru na konstruktivni i negativni feedback

Ovi saveti su korisniji od godina slušanja svakakvih teorija i na pamet nabubane demagogije u nekim “poslovnim školama”, tako da vam savetujemo da potražite Dejva Meklura na YouTube-u, jer ćete otkriti puno toga o procesu pravljenja startapa, a u produžetku možete naći jedno slično predavanje, održano dosta pre Zagreba, te slideshare prezentaciju “AARRR metrike za pirate”.

Startup Metrics for Pirates from Dave McClure

Startapi sa GoaP-a:

Rimac automobili proizvode vozila na električni pogon. Njihov auto je oborio pet brzinskih rekorda i predstavlja jedan od najperspektivnijih ovakvih proizvoda na tržištu moderne auto industrije.

Once je aplikacija za praćenje utakmica i analiziranje mečeva, performansi igrača, statistike i sl. za fudbalske profesionalce.

Salespod olakšava život prodavcima na terenu, spašavajući ih od velikih računa za mobilne telefone, birokratije i sl.

WhoAPI je servis za dobijanje naprednih informacija o domenima i pobednik takmičenja startapa u okviru konferencije.

Hipersfera je projekat istraživanja i razvoja bespilotne letelice i kartografskog sistema koji će omogućiti jeftiniji pristup redovno ažuriranim podacima i slikama visoke rezolucije.

Mediatoolkit je aplikacija za praćenje popularnosti sadržaja na Facebooku i uskoro na Twitteru namenjen medijima i blogerima.

SideBar je alat koji prikazuje kontekstualne podatke zavisno od vaših akcija i pretraga na internetu.

Squee je aplikacija za nalaženje i kupovinu gadžeta od strane indie proizvođača.

VetCloud je prva moderna web aplikacija za veterinare koja uvodi nove mogućnosti na animal health care tržištu.

SmartRM je aplikacija koja pruža dodatne mogućnosti u kontroli deljenja dokumentima.

Viidea iz Slovenije  je platforma za interaktvine video prezentacije, sem govornika, pokazuje i slajdove i druge dodatne informacije.

Weddingella je mobilna, a uskoro i veb aplikacija, koja olakšava organizaciju venčanja.

Facepay verifikuje uplate tako što prepoznaje lice ljudi.

Monolith je “Google Analytics za stvarni svet”, tj. sistem koji prati da li i koliko ljudi gledaju reklame, u fizičkom svetu.

Sidekickr je aplikacija koja iskustvo gledanja televizije obogaćuje socijalnom komponentom i dodatnim informacijama.

Backway.me je aplikacija koja vam omogućava da pronađete ranije snimljeno mesto koristeći mape i navigaciju, čak i kada ste offline.

Loccie je potencijalno revolucionarna platforma za podelu iskustva sa putovanja, trenutno u zatvorenom beta testiranju.

Habbits je edukativna i zabavna aplikacija za decu koja ih uči odgovornostima i zdravim navikama.

Trillenium je 3D platforma koja omogućava prodavcima da svoje biznise “presele” u virtuelni svet, gde ih posetioci interneta mogu posetiti, kao da su tamo.

Glittsy! vam omogućava da pošaljete svoju sliku kako bi drugi ocenili koliko ste hot, te olakšava upoznavanje na žurkama, u klubovima i sl.

Države moraju biti “startup friendly”

Geeks on a Plane nisu bili u hrvatskoj zbog političara, iako je i predsednik ove države pozvao Dejva Meklura na Tviteru da poseti Zagreb. Oni su tu bili zbog uspeha regionalnih startapa koji su skrenuli pažnju investitorima iz Silicijumske doline. Međutim, podrška države puno znači.

Zagreb je već imao i Seedcamp, a uskoro počinje sa radom i Zagrebački inkubator preduzetništva. Potpomognut CRANE investitorima (uložili u preko 10 startapa) i sve jačim startap ekosistemom neće proći puno a Hrvatska će dobiti i svoj pravi startap akcelerator.

Nedavno Čile, a sada Hrvatska, su sjajni primeri država koje razumeju da budućnost ne leži u krupnoj industriji, fabrikama, već u uslugama, i pre svega u novim tehnologijama, da su u postkapitalističkom društvu informacije glavni resurs, te da male države ne mogu btii “veći Kinezi od Kineza”.

***

Najvažnije u celoj priči je da bitni pomaci za startape u nekoj okolnoj zemlji predstavljaju i bitan pomak za sve one u blizini, koji razvijaju nešto svoje. Zato, ako imate dobru ideju i radite na razvoju, nemojte da čekate da vam prilike i novac padnu sa neba, već budite prisutni na ovakvim regionlanim događajima. U budućnosti će ih biti još dosta, a sve više i u Srbiji, te je zato pravo vreme da pravite svoj startap.

Ivan Vesić

Objavio/la članak.

ponedeljak, 1. Oktobar, 2012.

IT Industrija

🔥 Najčitanije

ČITAJ JOŠ