General Motors kupio kreatore softvera za samovozeća kola za više od milijardu dolara

Velika akvizicija desila se u oblasti samovozećih kola — General Motors uložio je više od 10% svog prošlogodišnjeg profita na kupovinu trogodišnje kompanije koja razvija tehnologiju autonomne vožnje.

General Motors još jednom pokazuje da sve manje imaju ‘inovatorovu dilemu’ i da ozbiljno shvataju samovozeća kola i budućnost biznisa u kom su. Nakon ulaganja u Lyft, sada je kupio kompaniju Cruise Automation, koja se bavi kreiranjem sistema koji od običnih automobila prave autonomna vozila.

Cifra nije poznata, ali Fortune javlja da je više od 1 milijarde dolara i da je dogovaranje trajalo manje od 6 nedelja. Cruise Automation do sada je prikupio 18 miliona dolara investicija među kojima je Spark Capital i Y Combinator, a poslednja valuacija mu je bila oko 90 miliona, a upravo je pregovarao o novoj rundi.

Ova akvizicija može ozbiljno da pomeri poziciju ovog automobilskog giganta u odnosu na tehnološke kompanije koje su dosta uložile i napredovale u ovoj oblasti poput Google-a, Ubera i Tesla Motorsa. General Motors je prošle godine prodao više od 10 miliona vozila i ako uspe u narednih godinu ili dve da u njih ubaci autonomnu tehnologiju mogao bi da se pridruži Google-u u ovoj trci — koji upravo testira svoje potpuno autonomno vozilo.

samovozeca-kola-general-motors

Ulaganje GMa na više frontova

Kompanija će nastaviti da posluje samostalno i nastaviti sa svojim već pomenutim projektom koji može da konvertuje određene tipove kola da autonomno voze na autoputu (Audi A4 i S4 za sada), ali i kreiranjem samostalne samovozeće tehnologije, za koju deluje da je GM više zainteresovan i da želi da je što pre integriše u svoju proizvodnju.

Ova akvizicija se potpuno uklapa u nedavnu najavu GM-a da će kreirati poseban tim za samovozeća kola, a kako iz kompanije najavljuju — planiraju veliki rast u broju zaposlenih u Cruise Automationu.

Pored investicije u Lyft, GM je lansirao i svoju car-sharing uslugu, Maven, kao još jedan način da dođu do ljudi koji nisu vlasnici kola i time budu bliži za sve realniju budućnost koju nam samovozeća kola donose — nećemo biti vlasnici kola, naručivaćemo ih, oni će se sami do nas dovoziti (a čak i ako budemo imali kola, rentiraćemo ih drugima).

Ovakvo značajno uključivanje General Motorsa će zasigurno ubrzati dolazak samovozećih kola na naše ulice, ali je pitanje koliko brzo će sa njima u korak ići zakoni, koji za sada još uvek ograničavaju punu autonomnost.

Predstavljamo poslodavca
SAP-157x157-1.png

SAP

SAP je globalni lider koji se bavi razvojem cloud rešenja za prodajne i marketing timove, kao i cloud rešenja za on-line učenje.

SAP se bavi razvojem cloud rešenja za prodajne i marketing timove, kao i cloud rešenja za on-line učenje. Preko 4.800 organizacija u svim industrijama oslanjaju se na SAP rešenja u optimizaciji lead to money procesa, kako bi sklopili više dogovora za više novca, u rekordnom roku.

Zoja Kukić

  • Thursday, 17. March 2016.

    Wow, koliko li vredi onda naš RT-RK ????

  • Šta ti je na umu?
    Dodaj komentar · Pravila diskusije

  • Unesite termine za pretragu