General Motors još jednom pokazuje da sve manje imaju ‘inovatorovu dilemu’ i da ozbiljno shvataju samovozeća kola i budućnost biznisa u kom su. Nakon ulaganja u Lyft, sada je kupio kompaniju Cruise Automation, koja se bavi kreiranjem sistema koji od običnih automobila prave autonomna vozila.

Cifra nije poznata, ali Fortune javlja da je više od 1 milijarde dolara i da je dogovaranje trajalo manje od 6 nedelja. Cruise Automation do sada je prikupio 18 miliona dolara investicija među kojima je Spark Capital i Y Combinator, a poslednja valuacija mu je bila oko 90 miliona, a upravo je pregovarao o novoj rundi.

Ova akvizicija može ozbiljno da pomeri poziciju ovog automobilskog giganta u odnosu na tehnološke kompanije koje su dosta uložile i napredovale u ovoj oblasti poput Google-a, Ubera i Tesla Motorsa. General Motors je prošle godine prodao više od 10 miliona vozila i ako uspe u narednih godinu ili dve da u njih ubaci autonomnu tehnologiju mogao bi da se pridruži Google-u u ovoj trci — koji upravo testira svoje potpuno autonomno vozilo.

samovozeca-kola-general-motors

Ulaganje GMa na više frontova

Kompanija će nastaviti da posluje samostalno i nastaviti sa svojim već pomenutim projektom koji može da konvertuje određene tipove kola da autonomno voze na autoputu (Audi A4 i S4 za sada), ali i kreiranjem samostalne samovozeće tehnologije, za koju deluje da je GM više zainteresovan i da želi da je što pre integriše u svoju proizvodnju.

Ova akvizicija se potpuno uklapa u nedavnu najavu GM-a da će kreirati poseban tim za samovozeća kola, a kako iz kompanije najavljuju — planiraju veliki rast u broju zaposlenih u Cruise Automationu.

Pored investicije u Lyft, GM je lansirao i svoju car-sharing uslugu, Maven, kao još jedan način da dođu do ljudi koji nisu vlasnici kola i time budu bliži za sve realniju budućnost koju nam samovozeća kola donose — nećemo biti vlasnici kola, naručivaćemo ih, oni će se sami do nas dovoziti (a čak i ako budemo imali kola, rentiraćemo ih drugima).

Ovakvo značajno uključivanje General Motorsa će zasigurno ubrzati dolazak samovozećih kola na naše ulice, ali je pitanje koliko brzo će sa njima u korak ići zakoni, koji za sada još uvek ograničavaju punu autonomnost.